Dostupni linkovi

Bez bojkota albanskih studenata na Podgoričkom univerzitetu


RSE
U prvom upisnom roku za Učiteljske studije na albanskom jeziku popunjeno je svih dvadesetsedam slobodnih mjesta, saopštio nam je prorektor crnogorskog Univerziteta Mitar Mišović. U prvom roku i pored poziva na bojkot ovih studija nevladine organizacije ''Unitas'' prijavilo se četrdesetpet albanskih studenata. Oni koji nijesu upisani imaće šansu u drugom upisnom roku.
MIŠOVIĆ
Obzirom da smo mi u pravilima o upisu za prvi upisni rok raspisali samo devedeset posto mjesta, ostalo je još deset posto mjesta, odnosno, tri mjesta i za popunjavanje ta tri mjesta će bit konkurs do 30. ovog mjeseca. Očekujemo da se u drugom upisnom roku kompletira ovaj broj koji je tražen, a to je trideset kandidata.
RSE
Uglavnom je obezbijeđen nastavni kadar za nastavu na albanskom jeziku. To su profesori koji već predaju na nastavnim jedinicama crnogorskog Univerziteta, profesori sa strane, uglavnom sa Fakulteta u Skadru, a i jedan dio doktora nauka odlukom Univerziteta dobiće profesorsko zvanje.
MIŠOVIĆ
Jedan dio doktora nauka albanske nacionalnosti koji mogu da izvode nastavu će biti angažovano odlukama Senata, obzirom da je Statutom predviđena takva mogućnost za sve fakultete. Pokrivanjem nastave angažovanih doktora nauka i jedan dio nastavnika će biti angažovan sa Fakulteta, odnosno, Univerziteta u Skadru.
RSE
Otvaranje Učiteljskih studija na albanskom jeziku na crnogorskom Univerzitetu pratile su brojne polemike. Prije svega zato što je, prema prvobitnom platu, taj Fakultet trebalo da bude otvoren u Nikšiću gdje je sjedište Filozofskog fakulteta. Za kompletnu albansku nacionalnu manjinu takav prijedlog bio je neprihvatljiv, jer Albanci u Crnoj Gori negravitiraju prema tom gradu. Nakon toga je, uz posredovanje predstavnika međunarodne zajednice, donesena odluka da se albanske studije otvore u Podgorici. I takva odluka naišla je na otpor dijela albanske javnosti koji su smatrali da je najbolje mjesto za sjedište studija Tuzi ili Ulcinj. Nevladina organizacija ''Unitas'', poznata po zalaganju za regionalizaciju teritorija na kojima žive Albanci, pozvala je na bojkot studija u Podgorici i predložila da se obezbijede mjesta za albanske studente iz Crne Gore na univerzitetima u Tirani, Skadru i Prištini. Jedan od njihovih argumanata bio je i taj da nastavni planovi i programi nijesu u većini na albanskom jeziku. Međutim, jedan od predavača na toj katedri, inače profesor Prorodno-matematičkog fakulteta na Univerzitetu David Kaljaj kaže.
KALJAJ
Postoji taj dogovor da sedamdeset do osamdeset posto nastave bude na albanskom. Taj odgovor ostaje da važi. Poštovaćemo taj dogovor. Naravno, može to striktno baš da bude osamdeset posto ili sedamdeset, jer to zavisi od broja predmeta na nekoj određenoj godini.
RSE
Predsjednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša, koji je jedini od predstavnika albanskih nacionalnih stranaka učestvovao na promovisanju studija na albanskom jeziku i na čiji račun su upućene brojne kritike od strane ''Unitas''-a, ali i dijela albanske koalicije, kaže da broj prijavljenih studenata potvrđuje da je podrška tom projektu bila ispravna.
DINOŠA
Toliki broj prijavljenih studenata za studije na albanskom pokazuje koliko je opravdano bilo zalaganje da se Fakultet ima i da on počne sa radom u septembru. Meni je zadovoljstvo što unija nije omašila. Sami broj prijavljenih kandidata to pokazuje.
XS
SM
MD
LG