Dostupni linkovi

I međunarodna zajednica je kriva što je Karadžić i dalje na slobodi


RSE
Vlasti Republike Srpske negiraju odgovornost za to što BiH na istanbulskom samitu NATO-a neće biti primljena u Partnerstvo za mir. Premijer RS-a, Dragan Mikerević, kaže kako nisu samo vlasti ovog entiteta odgovorne za hapšenje najtraženijih haških optuženika, što, kao glavni uslov NATO-a, nije ispunjeno.
MIKEREVIĆ
Ovdje se ne mogu osloboditi odgovornosti ni međunarodni predstavnici. Oni imaju velika ovlašćenja u skladu s mandatom koji im je dat.
RSE
Predsjednik RS-a, Dragan Čavić, tvrdi kako prvi put u RS-u postoji politička i operativna volja za saradnju i upozorava da bi eventualne sankcije zbog nesaradnje sa Hagom bile kontraproduktivne.
ČAVIĆ
Možda neko želi da se stvari ponovo zaustave da bi ovdje, u ovom regionu, postojao uvijek dežurni krivac koji se zove RS. Mi nećemo da budemo dežurni krivci.
RSE
Novu šansu da bude primljena u Partnerstvo za mir NATO-a, Bosna i Hercegovina formalno može dobiti do kraja ove godine i za to se neće morati čekati novi samit Alijanse. Analitičari, međutim, tvrde da će i dalje sve zavisiti od hapšenja optuženih za ratne zločine Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Direktor Centra za sigurnosne studije, Bisera Turković:
TURKOVIĆ
Insistirat će se sigurno. I daljnji pritisak za izručenje dvojice najodgovornijih za zločine u ovoj regiji bit će nastavljan.
RSE
Dok se od BiH očekuje hapšenje Radovana Karadžića, u Alijansi se nadaju da će Srbija, nakon izbora Borisa Tadića za predsjednika, izručiti konačno Ratka Mladića, za kojeg iz Haškog tribunala tvrde da se i dalje krije u Srbiji.
Ova bi hapšenja, smatraju analitičari, u Partnerstvo za mir odvela zajedno BiH i Srbiju i Crnu Goru. Hrvatski vojni analitičar Vlatko Cvrtila:
CVRTILA
Uvijek je NATO imao tu jednu potrebu rješavanja širih regionalnih pitanja. Prema tome, BiH ima logike zajedno s Srbijom i Crnom Gorom, pa onda imamo sve regije uključene u tu nekakvu infrastrukturu.
RSE
Ukoliko hapšenje optuženih za ratne zločine Alijansa i dalje bude tražila kao uslov bez kojeg nema ulaska u Partnerstvo za mir, BiH bi još dugo mogla ostati izvan ovog programa, otvoreno priznaju u državnim institucijama. Ministar odbrane BiH, Nikola Radovanović:
RADOVANOVIĆ
Ja se bojim da ulazimo u nešto što je dosta neizvjesno, s obziram da je vrlo sporno ko i kad može reći da će do takvog čina doći. Ja mislim da se na taj način BiH vezuje za nešto što je dosta neizvjesno.
RSE
Kako se hapšenje najtraženijih haških optuženika očekuje od vlasti RS-a, u Federaciji nema značajnijih reakcija na ovaj zahtjev NATO-a. Preovladava mišljenje da je BiH žrtvovana da bi međunarodna zajednica imala bolji alibi za sankcije protiv RS-a, kako je nedavno izjavio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić.
XS
SM
MD
LG