Dostupni linkovi

Golih gaća u Evropsku uniju


- Prije smo bili pod Srbijom, danas smo pod Evropom tako da uopće nismo neovisni.

- Imamo neovisnost, ali nemamo osnove za život.

- Sluge smo u vlastitoj državi. To je čitava filozofija.

- Kao socijalistička zemlja smo bili ispred mnogih država. A gdje smo sada? Sada smo iza Poljske, Mađarske i ostalih sličnih zemalja. Prije smo bili pojam. Kada sam došao u Češku bio sam za njih Amerikanac. Sada sam siromah.

- Bilo mi je bolje u starom sistemu. Lijepo sam radio četrdeset godina. Otišao sam u mirovinu. Sada živim teško.

- Nikakvog života. Njima u Saboru je dobro. Fućka se njima - velike penzije, velike plaće, jedu, piju, časte se, svađaju se, ljube se, grle se. A šta mi? Svi su mi dani isti. Ne mogu niti jedan odvojiti. Odvajam samo Božić i Uskrs, kao što sam naučila od djetinjstva. Za ostale praznike me baš briga. Čemu se imam radovati kada razmišljam šta ću staviti u lonac.

- Samo što ne plaćamo porez na zrak. I on će se plaćati još malo. Zajedno sa ženom nemamo ni tri tisuće. Teško izlazimo na kraj, a niti pušimo, niti pijemo. Plaće su male. Pogotovo je teško ljudima sa djecom. Rasprodali su nacionalnu imovinu.

- Prava smo banana republika.
RSE
Da je Hrvatska daleko od istinske suverenosti misle i stručnjaci.
ŠUVAR
Hrvatska je danas mnogo manje suverena nego je bila u bivšoj Jugoslaviji. Njena suverenost već ima folklorni značaj. Odluku je donijela Hrvatska, mada to nije bilo blagoslovljeno ili zahtjevano izvana.
RSE
Politički analitičar Davor Gjenero zastupa slijedeću tezu:
GJENERO
U Hrvatskoj je činjenica da što smo manje suvereni to bolje živimo. Najgore političko i ekonomsko razdoblje u Hrvatskoj bilo je ono između 1995. i 2000. godine kada su svi u globalnoj politici od nas digli ruke i kada je vlast u Zagrebu bila posve suverena i neovisna.
RSE
Tvrdi da Hrvatska politička kultura još nije u stanju sama proizvesti kontrolne mehanizme za ograničavanje vlasti.
GJENERO
Što idemo dalje to ćemo, srećom, biti manje neovisni i to ćemo vjerojatno onda biti i više država i više građansko društvo i u većoj mjeri će biti afirmirana načela vladavine prava i ekonomskih sloboda.
RSE
Zbunjeni Hrvat:

- Kakava je to neovisnost ako se opet budemo uklopili u Evropu. Onda će to opet biti jedna velika federacija. U toj zajednici će opet biti i Bosna i Crna Gora i Srbija i Slovenija. Ma baš me briga, ja sam Zagrepčanin.
RSE
Gjenero kaže da je Hrvatska opet na razkrižju i ovaj put može birati između Tuđmanova tajkunizma ili Evrope. Preporuča Evropu unatoč tome što će....
GJENERO
...u tranicijskome razdoblju veliki slojevi platiti visoku cijenu tranzicije i nije po sve izvjesno tko će biti tranzicijski gubitnici, a tko dobitnici.
RSE
Razočarani građani kažu da je njima već sve odavno izvjesno i jasno:

- Moj otac nas nije dobro odgojio, a imao je nas osmoro. Govorio nam je: ''Djeco, samo vas poštenje u životu može održati''. Ništa nismo stekli radom i poštenjem. Stekli su samo lopovi koji su krali na bilo koje načine.

- Ovaj rat je za nekoga bio dobor jer se obogatio, a za nekoga je bio zlo.

- Samo pogledajte kakve se vile okolo Zagreba grade. Nemam riječi. Razočarani smo do temelja na ovo sve skupa. Ovo nije u redu.

- Mislio sam rat je ali će proći, bit će bolje poslije rata.

- Firma moje kćerke je već tri puta bila pod stečajom. Sada ih je otkupio neki Slovenac i svaka tri mjeseca im produžuje ugovor. Ona svaki dan strijepi jer trebaju da otpuste pet radnika. Njen muž već šest mjeseci ne radi. Ušao je u minus i ne može se izvući jer nema čime. Dijete treba svaki dan da jede barem tri puta dnevno, ali nema od čega. Ja im svojom penzijom ne mogu pomoći. Briga onih gore. Njima je dobro. Fućka se njima. Oni nisu gladni i oni se ne natežu za režije kao ja.
RSE
Šuvar kaže da Hrvatska ni malo ne vlada vlastitim razvojem i trebati će joj trideset do četrdeset godina da dostigne razvijene evropske zemlje.
ŠUVAR
Tapkat ćemo u ulozi jedne male evropske polukolonije. Ja sam čvrsto za ulazak u Evropsku uniju, ali Hrvatska ulazi u Evropsku uniju već sada golih gaća i sve više te gaće skida.
XS
SM
MD
LG