Dostupni linkovi

Torturu uvrstiti u krivični zakon


RSE
Mojca Šivert, advokat Centra za ljudska prava, rekla je da su mučenja bila najčešće u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije kao i da se događaju u duševnim bolnicama i zatvorima, ali mnogo manje nego što je to bio slučaj do 5. oktobra 2000. godine. Šivert je rekla da se slučajevi torture ipak najčešće dešavaju u predkrivičnom postupku u periodu dok policija saslušava okrivljene u istrazi i navela primere iz prošlosti.
ŠIVERT
Ja mogu da pričam o nekim svojim iskustvima koja su, doduše, malo starija. Skoro sam imala slučaj da je čovek imao ozbiljna unutrašnja krvarenja. Povrede je dobio 1996. godine od dva pripadnika MUP-a. Postupak traje od 1997. godine a još uvek nije presuđen. Dva puta su ga hapsili, dva puta je zadobio teške povrede. Uglavnom je bio tučen rukama, pendrekom, rukama, vezivan. Neki o zatvorenika sa kojima sam ja pričala, to su albanski zatvorenici, oni su bili vezivani za radijatore pa su izbacivani tjelom kroz prozor i onda su se policajci uz to još iživljavali i govorili: Reći ćemo da si bježao pa da smo te tako uhapsili a kao otkačiće lisice sa radijatora. Strašno je kolika je ljudska mašta kad su u pitanju metodi mučenja.
RSE
Žarko Petrović iz Komiteta pravnika za ljudska prava rekao je da praksa pokazuje da pravosudni organi oklevaju da postupaju protiv policajaca i da neretko zataškavaju slučajeve mučenja jer postoji zaštitnički odnos prema pripadnicima policije.
PETROVIĆ
Na moje pitanje zašto je takva situacija u samom tužilaštvu oni su rekli: Kolega, molim vas, pa vi očekujete sad od mene da ja pokrećem odmah na osnovu vaše prijave postupak protiv policajca, a ja sutra treba s tim policajcem u toj istoj policijskoj stanici da sedim i da imam komunikaciju svakodnevnu. To je jako neprijatno.
RSE
Velimir Božović, generalni inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije rekao je za naš program da se MUP sa velikom istrajnošću bori protiv svih pojava policijske torture i dodao da je to jedan od prioriteta inspektorata policije.
BOŽOVIĆ
Niko nikada i nigde u policijskoj stanici i organima unutrašnjih poslova ne sme biti izložen bilo kom obliku torture, mučenja, nečovečnog ili neprofesionalnog ponašanja, ne samo zato što je to protivzakonito već što je to i suprotno moralnim civilizacijskim načelima i suprotno načelima jednog demokratskog društva koje se stvara u Srbiji.
RSE
Vladimir Božović pozvao je sve građane koji budu izloženi policijskoj torturi da se odmah jave MUP i Inspektoratu policije kako bi se protiv nesavesnih policajaca preduzele hitne disciplinske mere.
XS
SM
MD
LG