Dostupni linkovi

S. Softić priželjkuje da proces u Sudu pravde bude zakazan u oktobru ili novembru


RSE
Gospodine Softić, kao bh. agent u sudskom procesu pred Međunarodnim sudom pravde, a po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid, u Hagu ćete sudjelovati u pripremnom ročištu radi utvrđivanja termina za početak usmene rasprave o bh. tužbi. Što su vaša očekivanja?
SOFTIĆ
S ovim pripremnim ročištem ulazimo u fazu usmene rasprave. Moja su očekivanja da ponudimo tajming, da strane u sporu ponude tajming Sudu, znači da ponudimo vremenski okvir u kome ćemo izlagati naše dokaze za i protiv, te da unutar očekivanog okvira okončamo raspravu i da Sud donese konačnu presudu.
RSE
Prema vašem mišljenju, kada bi se mogla očekivati usmena rasprava o tužbi BiH?
SOFTIĆ
Mi priželjkujemo da to bude oktobar ili novembar ove godine.
RSE
Ako se može govoriti o argumentima koje BiH u ovoj fazi procesa može iznositi i sa kojima će se suočiti sa predstavnicima Srbije i Crne Gore - koji su?
SOFTIĆ
To su svi oni argumenti koje smo mi izložili u pismenoj fazi, koja je završena 1999. godine, kao i sve ostalo što je public recorded od 1999. pa do dana održavanja usmene rasprave. Činjenica je da je nad nesrpskim stanovništvom BiH, odnosno prije svega nad Bošnjacima, počinjen genocid. Mi imamo i presudu u tom pravcu generalu Krstiću, koja je postala pravosnažna i koja potvrđuje našu tezu da je nad Bošnjacima počinjen genocid.

RSE
Ide li u korist BiH to što je sredinom tjedna predsjednik RS-a, Dragan Čavić, javno priznao da su počinjeni zločini u Srebrenici i da je “devet dana jula srebreničke tragedije crna stranica istorije srpskog naroda” i da je “stradanje Bošnjaka u Srebrenici planetarni sinonim zločina na kraju 20. vijeka”?
SOFTIĆ
Činjenica da je i predsjednik manjeg bh. entiteta potvrdio postojanje genocida na izvjestan način potvrđuje opšte uvjerenje da je nad Bošnjacima u BiH počinjen genocid.
RSE
U isto vrijeme moram vas pitati: što sa zahtjevom vodećih zvaničnika iz RS-a, koji su na dužnostima i na razini države ali i entiteta, koji su u pismu upućenom Visokom predstavniku, Pediju Ešdaunu, poručili da su protiv bh. tužbe pred Sudom u Hagu?
SOFTIĆ
Oni imaju političku težinu u političkim odmjeravanjima unutar BiH. Međutim, oni nemaju pravni značaj pred Međunarodnim sudom pravde.
RSE
Gospodine Softić, u posljednje vrijeme dosta se često spominje prijedlog Srbije i Crne Gore, odnosno njihovog predstavnika Tibora Varadija za vansudsku nagodbu.
Kako vi reagirate u ovom trenutku? Već od ranije su poznati vaši stavovi, ali u ovom trenutku kako se regaira na to?
SOFTIĆ
Poznata je činjenica da je nad bošnjačkim stanovništvom istočne Bosne, odnosno da nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom sjeverne Bosne počinjen strašan genocid. Ta činjenica se ni na koji način ne smije zaboraviti i preko nje se ne može prijeći. Ovaj postupak se mora dovesti do kraja, jer niko ne može izvlačiti korist iz činjenice da je nad drugim narodom na kraju 20. vijeka počinio genocid. Stoga je nužno da se na pravnom terenu ova stvar završi.
RSE
Da li ste ikada bili u prilici da s predstavnicima izaslanstva Srbije i Crne Gore oči u oči razgovarate o sadržaju prijedloga vansudske nagodbe?
SOFTIĆ
Ne bih vam odgovorio na postavljeno pitanje.
RSE
Gospodine Softić, pomenuli ste da zakazivanje usmene rasprave očekujete za oktobar ili novembar ove godine. Što nakon toga?
SOFTIĆ
Nakon toga očekujemo da će proći period otprilike od šest do deset mjeseci, koliko je uobičajena praksa tog suda da saopšti presudu.
RSE
Na osnovu svih dosad iznesenih činjenica, i pravnih kako ste već pomenuli, ima li izaslanstvo Srbije i Crne Gore, uvjetno kazano, povoda da se plaši ishoda sudskoga procesa.
SOFTIĆ
Vrlo mi je teško odgovoriti na to pitanje, s obzirom da li suočavanje sa istinom predstavlja razlog za strah. Mislim da će se tužena strana suočiti sa činjenicom da Sud konstatuje da je nad bošnjačkim, hrvatskim stanovništvom u BiH počinjen genocid, i da će se obavezati da plaća reparaciju za štete koje su pričinjene državi BiH i državljanima BiH. Koliko to predstavlja razlog za strah, procijenite sami.
XS
SM
MD
LG