Dostupni linkovi

Za podjelu Sarajeva najčešće se zalagao Krajišnik


Mape i "historijsko pravo" bosanskih Srba na 65% teritorije BiH bile su gotovo isključivo teme pregovora koje su Cyrus Vance i David Owen vodili sa liderima bosanskih Srba od kraja 1991. do avgusta 1992, posvjedočio je ambasador Herbert Okun, koji je u to vrijeme bio zamjenik ove dvojice mirovnih posrednika. Fizičkom podjelom BiH bosanski Srbi su željeli stvoriti vlastitu, od nesrba etnički očišćenu državu, kazao je svjedok.

“Izaslanik UN Cyrus Vance i ja smo Karadžiću i Krajišniku stalno i jasno stavljali do znanja da smo svjesni širokog etničkog čišćenja koje sprovode. Oni to nikada nisu negirali, već su ukazivali na genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu ili na zločine koji su u vrijeme razgovora činjeni nad srpskim stanovništvom”, rekao je Okun. Tako je i početak rata u Sarajevu Karadžić pravdao činjenicom da su njega i njegovu porodicu “muslimani istjerali iz stana”.

Podjela glavnog grada bio je takođe jedan od njihovih bitnih ciljeva, a za fizičko razdvajanje srpskog i muslimanskog dijela Sarajeva najčešće se zalagao upravo Krajišnik. Na pitanje tužitelja Alana Tiegera šta je bila svrha višegodišnjeg granatiranja Sarajeva, svjedok je rekao da su, po njegovom mišljenju, bila tri razloga. Prvo, da se “vatrenim zidom” artiljerijske i snajperske paljbe Sarajevo i fizički podijeli na muslimanski i srpski dio, drugo, da se Sarajlijama pod opsadom život učini nesnošljivim, i treće, da se “animiraju” Srbi.

U septembru 1992. bosanski Srbi su izrazili spremnost da sa bosanskom vladom stupe u pregovore oko razmjena teritorija, kako bi se “udovoljilo etničkoj stvarnosti”. Amb. Okun je ovu formulaciju nazvao “nimalo suptilnim priznanjem da je riječ zapravo o etničkom čišćenju”. Pored Karadžića i Krajišnika, sastanku sa međunarodnim pregovaračima prisustvovali su i Nikola Koljević, Aleksa Buha i Mićo Milošević.

Svjedočenje amb. Okuna se nastavlja i sutra.
XS
SM
MD
LG