Dostupni linkovi

Kanton Sarajevo – Evropski region 2006. godine


RSE
Proglašenje Kantona Sarajevo Evropskim regionom godine izuzetno je značajno za sve građane BiH. To proglašenje je, zapravo, priznanje svim naporima koji su uloženi da bi se postigao napredak u poslijeratnom periodu, kaže premijer Sarajevskog kantona, Denis Zvizdić.
ZVIZDIĆ
Proglašenje Sarajeva za Evropski region 2006. godine ujedno znači da ćemo u toj godini, u 45 gradova članica Vijeća Evrope i u preko 200 regija, koje će potisati sarajevsku deklaraciju koju ćemo mi pripremiti, imati priliku da se na pravi način prezentiramo, da iskažemo sve naše komparativne prednosti, da pokažemo Sarajevu u njegovom pravom, istinskom svjetlu kao jednu evropsku metropolu, kao jedan dio Evrope, kao mjesto gdje su se na najljepši način spojili istok i zapad, kao mjesto koje predstavlja pravi sediment kulturnih, materijalnih, duhovnih i svih drugih vrijednosti, konačno možda pravi unikat koji ima Evropa.
RSE
Raniji Evropski regioni proglašavani su u Portugalu, Italiji, Španiji, Francuskoj, što pokazuje kako ovakvo imenovanje pomaže u razvoju turizma, privlačenju stranih ulagača i razvoju pozitivnog imidža, koji je Sarajevu i Bosni i Hercegovini itekako potreban.
ZVIZDIĆ
Riječ je, u svakom slučaju, o gradu Sarajevo, o Kantonu Sarajevo kao jednoj ozbiljnoj sredini, sredini koja prihvata ljude, koja prihvata ideje i projekte. I sada nam predstoji jedan veliki posao, a to je da pripremimo jedan media plan, sa svim programima, aktivnostima i njihovom dinamikom, koji će u toku 2006. godine putem centralne medijske kuće, to je Euro news, biti prezentiran u svim regijama, svim gradovima, na svim njihovim manifestacijama i susretima. Mi ćemo napraviti prave spotove o Sarajevu, koji ističu naše komparativne prednosti i u tom smislu sigurno učiniti da većini građana Evrope Sarajevo postane interesantna ne samo turistička destinacija već i destinacija njihovog budućeg investiranja i ulaganja.
RSE
Na pitanje koji su kriteriji za proglašenje bili bitni, predsjednik organizacije Evropski region godine, Xaivier Tudela, odgovara da je geografski položaj nekako najbitniji, ali...
TUDELA
U slučaju Sarajeva imali smo jedan poseban kriterij, zasnovan na činjenici da su neke zemlje bivše Jugoslavije postale ili su na putu da postanu članice Evropske unije. Mi proglašenjem Sarajeva Evropskim regionom želimo pomoći da Sarajevo i BiH što prije postanu članom Evrope.
RSE
O značaju činjenice da je Kanton Sarajevo Evropski region 2006. godine govori predsjednica Kantonalne skupštine, Meliha Alić.
ALIĆ
Ovim potpisivanjem praktično Kanton Sarajevo je ono što je oduvijek želio, da bude jedan glavni grad evropskih regija. Dakle, u ovom trenutku, potpisivanjem ovog sporazuma, mi smo jednostavno Sarajevo uvrstili u one regione koji će da se promoviraju kroz naredne dvije godine, a 2006. godine ono će imati mogućnost da pokaže sve svoje prednosti, sve ono što nosi Kanton u svom regionu. Dakle, želimo da ovo bude trenutak koji će podstaknuti da i BiH kao država uđe u Evropsku uniju.
RSE
Sarajevski kanton je već napravio korak ka Evropi jer se sada očekuje da će pažnja prema ovom regionu biti puno više usmjerena.
XS
SM
MD
LG