Dostupni linkovi

Amerika je suočena sa globalnom pobunom radikalnog islama


Na koricama knjige pod naslovom "Imperial Hubris" – "Ohola imperija", nedavno objavljene u Sjedinjenim Americkim Drzavama, umesto imena pisca stoji samo "Anoniman". Originalno resenje, ali i razumljivo kad se zna da autor koji operacije u Avganistanu i Iraku definise kao dva izgubljena polu-rata koji su vise koristili neprijateljima i dodatno iskomplikovali rat protiv terorizma, jos uvek radi kao visoki sluzbenik CIA-e.

Pisac knjige je, pise New York Times, u periodu od 1996. do 1999. bio na celu odeljenja za pracenje Osame bin Ladena.

Njujorski dnevnik otkriva da je jedan zvanicnik CIA-e trazio da se ne otkrije ime autora jer bi mogao postati meta bin Ladenove Al-Qaide.

U britkoj kritici uperenoj i protiv predsednika Dzordza Busa i protiv
njegovog prethodnika Bila Klintona, anonimni autor – sluzbenik CIA-e - ocenjuje da americki lideri odbijaju da prihvate ocigledno: da je Amerika suocena sa pobunom radikalnog islama svetskih razmera, a ne tek sa kriminalom i terorizmom, i da njena dosadasnja politika nije uspela da razbije neprijateljske redove.

Knjiga se kriticki osvrce na americku okupaciju Iraka kao na pohlepan, unapred pripremljen, iako nicim izazvan, rat protiv neprijatelja koji nije predstavljao nikakvu neposrednu opasnost. Ta okupacija ce rasplamsati antiamericka osecanja iz kojih ce profitirati samo bin Laden i njegovi sledbenici.

"Bin Laden ni u snovima nije mogao pozeleti nista bolje nego sto je bila americka invazija i okupacija Iraka, ocenjuje autor "Ohole imperije", i upozorava da ce Al Qaida i njoj bliske grupe ponovo izvrsiti teroristicki napad na Sjedinjene Americke Drzave, ali da ce sledeci udar biti razorniji nego onaj od 11. septembra 2001. godine jer bi u njemu moglo biti korisceno i oruzje za masovno unistenje.
XS
SM
MD
LG