Dostupni linkovi

Promijenila se klima oko suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj


RSE
Pred sutrašnji susret ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt sa čelnim ljudima Haškog tribunala, ministrica i Misija OESS-a u Hrvatskoj predstavili su Misijin izvještaj o suđenjima za ratne zločine na hrvatskim sudovima u prošloj i prvoj polovici ove godine. ''Društvena klima oko suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj se promijenila, što je vidljivo po izostanku javnih reakcija na najnovije haške optužnice, a obuka sudaca i državnih odvjetnika za procesuiranje ratnih zločina dobro napreduje'', kazao je voditelj misije, veleposlanik Peter Semneby:
SEMNEBY
Temeljom ovog izvješća ne vidimo razloge da se Hrvatskoj ne prepusti ograničen broj haških slučajeva, da ih procesuira na pravičan i učinkovit način.
RSE
Iako se u prošloj i prvoj polovici ove godine osjeća pomak na bolje, izvješće za prošlu godinu ponavlja neke stare zamjerke.
SEMNEBY
Na sudovima još postoji razlika u tretmanu optuženika ovisno o njihovoj nacionalnosti.
RSE
''Prema 2002., u 2003. je broj procesuiranih Srba povećan, a broj Hrvata smanjen, a protiv Srba se češće donose osuđujuće presude nego protiv Hrvata'', stoji u izvješću. Dokaz da prvostupanjski sudovi ne rade dobro je i Vrhovni sud koji je ukinuo 50 posto presuda, većinom osuđujuće presude protiv Srba. Uhićenje Srba povratnika negativno utječe na spremnost drugih da se vrate. U prošloj godini uhićeno ih je petnaest, a od toga je postupak pokrenut protiv dvojice. A u ovoj godini od trinaest uhićenih, šest je pušteno, za dalja četiri su optužbe odbačene, a za dvojicu je postupak u toku. Koje su dalje zamjerke misije OESS-a:
SEMNEBY
Još uvijek je preveliki broj postupaka u odsutnosti optuženika što dovodi u pitanje pravičnost postupka, ali je i bacanje vremena i novaca, jer kada okrivljeni postane dostupan hrvatskom pravosuđu cijeli se postupak mora ponoviti.
RSE
Sa druge strane, Misija je pohvalila odbacivanje većeg broja starih optužnica protiv Srba zbog nedostatka dokaza tijekom prošle i ove godine. Misija sugerira da se revezija tih postupaka, koje je već naložio državni odvjetnik, obavi što ranije kako bi se izbjegla ''nepotrebna uhićenja i pritvaranja Srba povratnika''. Misija prpeoručuje da se treninig sudaca i državnih odvjetnika proširi na sve sudove u Hrvatskoj, a ne samo na četiri u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, jer su formirani istražni centri za ratne zločine. Tako bi se, sugerira Misija, izbjegla opasnost da se slučajevi koje Hag prepusti Hrvatskoj procesuiraju kvalitativno, a da se u suđenju za ratne zločine na drugim sudovima nastavi sa uočenim nepravilnostima.
XS
SM
MD
LG