Dostupni linkovi

Vojni vrh želi odlučujuće da utiče na politiku državne zajednice


RSE
Ponuđeni tekst Strategije odbrane državne zajednice, koji u suštini treba da bude oličenje snage jedne države u cilju sprovođenja bezbijednosti i odbrane na njenoj teritoriji, u ponuđenom sadržaju ne može da zadovolji ni minimum kriterijuma, kako u pogledu pismenosti stručnog dijela, tako i u pravno-tehničkom dijelu, generalni je zaključak na raspravi Političkog i Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore, koja je održana povodom sjutrašnje plenarne sjednice parlamenta, na kojoj će glavna tema biti nacrt Strategije odbrane. Ocjenjujući da je Strategija odbrane državne zajednice jedan od najvažnijih dokumenata koji treba da bude donesen nakon Ustavne povelje, načelnik Uprave za odbranu za Crnu Goru Borislav Lalević ukazao je na niz problematičnih odredbi, a posebno na zanemarivanje interesa država članica.
LALEVIĆ
Ustavna povelja mora biti polazište za utvrđivanje Strategije odbrane, a to ovim dokumentom nije obezbijeđeno. To se može vidjeti u čitavom tekstu ovog dokumenta. I to zanemarivanje države članice, njenih prava i interesa. Utvrđivanje novih instituta ili izraza mimo Ustavne povelje, na primjer: ''jedinstvena'' umjesto ''zajednička odbrana'', ''zajednička vojska'' i tako dalje. Sankcionisanje utvrđenih prava građana, predviđenih Ustavnom poveljom na demokratsko izjašnjavanje i odlučivanje posebno kada je u pitanju član 60 Ustavne povelje. Nejasno definisanje pojedinih izraza koji se odnose na rizike, prijetnje i opasnosti, kao izraza koji se odnose na bezbjednosno okruženje državne zajednice.
RSE
Savjetnik predsjednika parlamenta za pitanja odbrane general Blagoje Grahovac ukazao je da je prijedlogom Strategije odbrane interes državne zajednce definisan kao osnovni interes, umjesto da dominira interes država članica. Grahovac je konstatovao da ponuđeni tekst predstavlja Strategijski promašaj.
GRAHOVAC
Definisanje secesije, kao jedinog motiva u oružanim pobunama je jednostavno gledanje i može odvući pažnju u pogrešnom pravcu. Naime, to je čak potpuno pogrešno definisanje motiva oružane pobune. Srbija je država i nema se od koga otcijepit. Crna Gora, takođe. Ako je neko pišući predlog Strategije mislio na Kosovo, opet je pogriješio. Naime, status Kosova će razriješavat zajedno Srbija, Kosovo i međunarodna zajednica, a vojska u tome, siguran sam, neće učestvovati, pa je i ponuđeni tekst u suštini Strategijski promašaj. Odvraćanje od oružanog ugrožavanja kao definisani zadatak vojske je neprihvatljiv, jer samo postojanje vojske to podrazumijeva. Ako se to u dokumentu eksplicitno naglašava, onda je to više prijetnja što je za mudru i miroljubivu politiku neprimjereno. Tvrda konstatacija da vojsku čine vidovi, rodovi i službe, te da se popunjava profesionalnim, ročnim i rezervnim sastavom ukazuje da je to upravo vojska koju sada imamo. Da li je onda priča o profesionalizaciji vojske samo politički marketing?
RSE
Ekspert za ustavna pitanja dr. Mijat Šuković je konstatovao, između ostalog, da predlog Strategije odbrane predstavlja doradu Ustavne povelje, odnosno, doradu ustanovljenih odnosa Crne Gore i Srbije Ustavnom poveljom.
ŠUKOVIĆ
To kazuje da su na sceni orijentacije, tendencije ili pretenzije da vojni vrh zadrži, podvlačim, zadrži poziciju da svojim stavovima i opredjeljenjima odlučujuće utiče na oblikovanje politike, ne samo u oblasti odbrane, nego i u onim oblastima koje su područje konstituisanja politike daljeg izgrađivanja Srbije i Crne Gore, daljeg oblikovanja pozicije država članica u toj zajednici. Ako vojni vrh zadrži ovakvu poziciju, onda je situacija vrlo ozbiljna.
RSE
Podsjetimo, partije vladajuće koalicije ranije su ocijenile da je Strategija u predloženom obliku neprihvatljiva, a Vlada Crne Gore danas održava konsultacije u odnosu na predloženi dokument, nakon čega će predstaviti svoj zaključak Skupštini Crne Gore pred sjutrašnju sjednicu, na kojoj će se razmatrati aktuelni tekst Strategije.
XS
SM
MD
LG