Dostupni linkovi

Srbi još uvek bez stava oko izlaska na izbore


Krstovic je izrazio uverenje da ce Srbi izaci na izbore ali i istice da se do sada nijedan srpski politicki subjekt nije prijavio za ucesce na izborima: “To jeste jedan veliki problem, s obzirom da taj rok istice 24. juna. I prosto ne verujem da ce do tog roka biti prijavljen bilo koji politicki subjekat Srba za parlamentarne izbore na Kosovu. Kakva ce situacija biti iza toga ja ne znam, ali licno mislim da ce ipak posle 24. juna biti nekih prijava, i da ce mozda ubrzo posle 24. juna biti koalicija ili politickih stranaka koje ce biti zainteresovane za kosovske izbore i da ce biti spremni da se prijave. Kakva je procedura ja zaista ne znam. Kakav ce biti stav OSCEa u vezi s tim takodje ne znam. Steta je sto se u ovom trenutku ne zna jasan stav. Treba jasno reci ne na izbore ili jasno da izaci cemo na izbore. A ja licno ocekujem da ce Srbi na neki nacin ucestvovati na tim izborima. A dali ce to sve biti validno, dali ce to sve biti prihvatljivo od strane onih koji ce se baviti izborima, videcemo”.

Sven Lindolm, portparol misije OEBSa, koja organizuje izborni proces, kaze da se dati rok za prijavu politickih subjekata mora postovati: “Krajni rok za podnosenje prijava radi potvrdjivanja ucesca na izborima je 24. jun. Politicki subjekti treba da podnesu prijave sekretarijatu Centralne izborne komisije, cime ce pokazati svoju nameru za ucestvovanje na izborima”, kaze Lindolm.

On istice da se za sada ne planira odlaganje datog roka. “Za sada nema planova za produzetak perioda za prijavu. Potvrdjivanje ucesca je normalan proces s obzirom da se po cetvrti put organizuju izbori. Ukoliko se partija ne prijavi nece moci da ucestvuje na izborima”, kaze Lindolm, portparol OEBSa.

Sef srpske koalicije “Povratak” Krstovic, kaze da Srbi posle martovskog nasilja nemaju poverenja u kosovske institucije, ali i istice da jedino ucescem Srbi mogu braniti svoje interese. Prema njegovim recima odluka o ucescu na izborima bice doneta nakon konsultacija sa zvanicnim Beogradom: “Bilo koji predsednicki kandidat da pobedi na izborima 27. juna, politicka slika se menja. Znaci, ukoliko pobedi Tomislav Nikolic, u sta ne verujem i sto ne zelim da se desi, promenice se politicka slika. Ukoliko pobedi Boris Tadic, sto ocekujem da ce se desiti i sto bi svakako bilo dobro, takodje ce se politicka slika promeniti. Mislim da ce sve to imati i uticaja na politicka zbivanja u srpskoj zajednici na Kosovu. Ja se nadam da cemo posle 27. juna imati daleko jasniji stav u vezi s tim i da ce se lakse doneti odluka, narocito odluka o izlasku na izbore”.

Dragisa Krstovic najavljuje da ce doci do formiranja novih politickih subjekata i do promena u politickom predstavljanju kosovskih Srba:
“Koalicija sigurno nece ostati u ovom sastavu u kojem sada egzistira i u kojem je egzistirala u protekle tri godine. Koalciiju treba obnoviti ako ostane kao koalicija, treba neka slaba mesta u koaliciji ojacati, a ja bih se licno zalozio za ucesce jos nekog srpskog politickog entiteta, naravno pre svega onog entiteta koji ce biti opredeljen za demokratizaciju, za stabilizaciju stanja na Kosovu, za trasiranje puta ka EU, i naravno ne samo za jednu vec za vise takvih politickih opcija. Dakle, ne moraju Srbi da izadju u samo dve kolone. Prvo, nisam za to da Srbi izadju u jednoj koloni na izbore, zalazem se za najmanje dve ali bi najbilje bilo da Srbi izadju u vise kolona, da u sto vecem broju izadju na izbore i da dobiju sto vise poslanickih mesta. Iako ni tada nece biti neka presudna politicka snaga u kosovskom parlamentu bice znacajno da ih ima vise”.

Sef koalicije Povratak je izrazio uverenje da ce Srbi izaci na predstojece izbore: “Ja ipak ocekujem da ce Srbi izaci na izbore. I da ce definitivno politicko vodjstvo Srba imati odluku da Srbi izadju na izbore”.
XS
SM
MD
LG