Dostupni linkovi

U masovnoj grobnici u Sandićima otkriveno 16 posmrtnih ostataka žrtava


RSE
Otkopavanje masovne grobnice u Sandićima kod Bratunca i pronalazak prvih posmrtnih ostataka osoba ubijenih u julu 1995. godine, potvrdilo je vjerodostojnost informacija koje je prikupilo Povjerenstvo RS-a za istraživanje događaja u i oko Srebrenice. Predsjednik federalnog povjerenstva za traženje nestalih, Amor Mašović, koji je na terenu već tri dana, za naš radio kaže da je riječ o primarnoj lokaciji.
MAŠOVIĆ
Ove žrtve nisu izmiještane nakon likvidacije koja se, prema našim izvorima, dogodila u neposrednoj blizini ovog lokaliteta. Žrtve su jednostavno sa jednog betonskog podzida sa komunikacije Konjević Polje - Bratunac bačene u jedno betonsko korito, koje je služilo za navođenje vode na jedan mlin, i nakon toga je istresen otprilike kamion ili dva zemlje preko tih žrtava kako bi se maskirali tragovi ovog zločina.
RSE
U masovnoj grobnici u Sandićima do sada je otkriveno 16 posmrtnih ostataka žrtava i moguće je da je to i ukupan broj, kaže Mašović, s obzirom da i informacije Povjerenstva za Srebrenicu govore o 15 do 20 žrtava na ovoj lokaciji.
MAŠOVIĆ
Nama je ostalo da očistimo još jedan prostor u dužini od oko 200 kvadratnih metara i tad ćemo definitivno imati informaciju da li je 16 žrtva ukupan broj broj žrtava na ovom lokalitetu.
RSE
Lokaciju u Sandićima, koja je jedna od 10 iz izvješća Povjerenstva za Srebrenicu Vlade RS-a, posjetili su i Visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun, te njegov zamjenik Bernar Fazije.
Amor Mašović riječima opisuje reakcije Visokog predstavnika i njegovog zamjenika:
MAŠOVIĆ
Pomalo su, rekao bih, zatečeni prizorom koji su vidjeli. Imali su priliku da sa visine od šest, sedam metara vide tijela koja leže na betonskom koritu, koja su polomljena - što od posljedica egzekucije, odnosno strijeljanja, što od pada sa te visine na betonsku podlogu. Ambasador Ešdaun se zapitao koliko puta je samo prošao ovim putem prema Srebrenici i Potočarima ne znajuću da se u neposrednoj blizini ove komunikacije nalazi ova grobnica.
RSE
Povjerenstvo za traženje nestalih Federacije BiH na osnovu izvješća otkrit će u narednih par dana još jednu primarnu lokaciju koja se nalazi na području općine Srebrenica. Predsjednik povjerenstva za traženje nestalih, Amor Mašović, za naš radio kaže da mu je dostavljno kompletno izvješće Povjerenstva za Srebrenicu Vlade RS-a, ali da o detaljima još ne može govoriti. Većinu informacija, koje su inače sadržne u izvješću o Srebrenici, članovi Povjerenstva dobili su od dva ministarstva Vlade RS-a: Ministarstva obrane, te unutarnjih poslova. U dijelu izvješća koji je poznat javnosti se inače pominje i mogućnost da su potporu Vojsci RS-a na području Srebrenice i Bratunca u julu 95. godine davale i vojne postrojbe iz Srbije i SAO Krajine.
XS
SM
MD
LG