Dostupni linkovi

Klima nezdrava samo za Elektrodistribuciju


RSE
''Porast broja klima uređaja ne može ugroziti stabilnost elektro-energetskog sistema, već nedostajuća električna energija'', rekao je za naš program Mišo Radenović, tehnički direktor podgoričke Elektrodistribucije, komentarišući sporadične izjave o potrebi manjeg korišćenja klima uređaja u domaćinstvima i poslovnim prostorima zbog navodne ugrožene stabilnosti elektro-energetskog sistema.

''Elektrodistributivni sistem Podgorica nije doživio raspad zbog kontinuiniranog porasta potrošnje, već povremene ispade kao posljedicu havarija'', kaže Radenović koji dodaje da je ''maksimalno opterećenje, odnosno, naprezanje mreže u vezi sa periodom grijanja, a da ljetnji period karakterišu manja opretećenja, te da ih sistem lakše i podnosi''.
RADENOVIĆ
Kada je riječ o elektrodistributivnom sistemu Elektrodistribucije Podgorica, taj sistem može da podnese taj porast opterećenja vezan za porast broja ugrađenih klima uređaja. Drugi problem koji se tu može postaviti je nedostajuća energija, ali to nije vezano za sposobnost elektrodistributnog sistema da preuzme ta opterećenja koja nastaju ugradnjom novih klima uređaja.
RSE
Prema podacima Instituta za strateške studije i prognoze od prije godinu dana, nešto preko 20 hiljada domaćinstava može da uživa u mogućnosti da klimatizuje svoj životni prostor. Broj air condition aparata u poslovnim prostorima još uvijek nije poznat, ali je očigledno da su rijetki lokali koji nijesu klimatizovani.

Sa zdravstvenog aspekta klima uredjaj je za mnoge, naročito hronične bolesnike, postao neophodan, dok je za druge poželjan dio domaćinstva. Može proizvjesti neželjene efekte, ali samo u slučaju nepravilnog korišćenja i lošeg održavanja. Ipak, sigurno je da je klima uređaj jedna od blagodeti modernog doba.

Doktor Sreten Kavarić, specijalista interne medicine, endokrinolog:
KAVARIĆ
Air condition aparati nijesu nikakva novina tipa luksuza. To je potreba koju su prije nas na svojoj koži i u svojim stanovima probali stanovnici Mediterana, pustinjskih djelova Afrike, Južnog Iraka, Irana i zemalja u okruženju Mediterana. Bilo bi idealno kada bi svaka crnogorska porodica mogla da ima air condition aparat u svojoj kući ili stanu, ili na radnom mjestu pogotovo. Idealno je da svako od nas održava zone temperaturnog komfora u prostorijama u kojima radi ili boravi: a to je između 24-28 stepeni. Ni više ni manje.
RSE
S obzirom da prosječna temperatura iz godine u godinu raste, a da je s druge strane cijena klima uređaja dostigla nivo dovoljno nizak da postane pristupačan širem sloju građana, apel za lišavanje mogućnosti da početkom 21. vijeka podesimo temperaturu životnog i radnog prostora zbog stabilnosti elektroenergetskog sistema, građanima Podgorice ne zvuči razumno.
PODGORIČANIN 1
Već tri, četiri dana počelo je da ugrijava, tako da teško može da se izdrži bez klima uređaja.
PODGORIČANIN 2
Zna se da je to sad u normalnom svijetu normalno. Kako grijanje, tako i hlađenje. I zimi i ljeti nama struja nestaje. To niđe nema. Ni u Tanzaniju, a ne kod nas. To je strašno.
PODGORIČANIN 3
Ne može elektroenergetski sistem biti ugrožen sa klima urađajima. Nema svako domaćinstvo klima uređaj.
PODGORIČANIN 4
To meni potpuno apsurdno zvuči kao poziv da što manje jedemo, to bi nama dobro došlo: popravili bi liniju, a nešto bi i ušteđeli.
XS
SM
MD
LG