Dostupni linkovi

Skupština Kosova odložila raspravu o izmenama Ustavnog okvira


Prema recima Dacija, Brajsou je zatrazio da parlament odlozi rad na promeni Ustavnog okvira: “Nakon brojnih argumenata i protivargumenata, slozili smo se da se jos jednom pruzi sansa partnerstvu i produktivnoj saradnji. Ubedjen sam da ovoga puta postoji veca spremnost UNMIKa da se ukljuci u rad skupstinske komisije. Zato od vas trazim da se ovo pitanje odlozi i obecavam vam da cemo ubrzo na posebnoj sednici razmatrati pitanje izmene Ustavnog okvira”, rekao je Nedzat Daci.

Predsednik skupstinskog odbora za ustavna pitanja, Arsim Bajrami zatrazio je da se o izmenama Ustavnog okvira razgovara na prvoj narednoj sednici parlamenta, isticuci da je to pitanje jedna od najvecih odgovornosti parlamenta. Bajrami je kritikovao UNMIK sto se ne interesuje o kakvim se to promenama radi: “UNMIK nije izrazio spremnost da se ozbiljno pozabavi ovim problemom. Ovo pitanje ce pomoci i UNMIKu da krene napred. Ali, oni su to uvek odbijali. Zahtev skupstine nije da izaziva administraciju UNMIKa i jednostrano preuzme odgovornosti. U pitanju je ozbiljna ponuda upucena UNMIKu, da pokrene proces sprovodjenja Rezolucije 1244 i pripremi Kosovo za resenje konacnog statusa”, kaze Bajrami.

I dok kosovski zvanicnici zahtevaju izmene ustavnog okvira kako bi se omogucio prenos rezervisanih nadleznosti, administracija UNMIKa istice da na osnovu rezolucije 12 44 bilo kakve izmene Ustavnog okvira moze inicirati samo sef Unmika. Inace ni danasnjem zasedanju parlamenta nisu prisustvovali poslanici srpske koalicije “Povratak”.
XS
SM
MD
LG