Dostupni linkovi

Parlament BiH mora nadzirati trošenje javnih sredstava


RSE
Neracionalna potrošnja oko 40 posto proračuna u Sjedinjenim Američkim Državama značila bi žurno zasjedanje parlamenta i formiranje povjerenstva koje bi ispitalo predstavnike institucija koji su potrošili novac poreznih obveznika, kazao je zamjenik Visokog predstavnika u BiH, Donald Hejs, nakon susreta za revizorima BiH.

Neosnovana potrošnja oko 25 milijuna konvertibilnih maraka u institucijama BiH, u čemu prednjači kolektivni šef države, znači da se Predsjedništvo BiH, kao i ostale institucije, moraju suočiti sa nalazima revizora i pokrenuti pitanje odgovornosti, riječi su Hejsa.
HEJS
Vrijeme je da Parlament preuzme više inicijative i veću ulogu u nadzoru rada državnih institucija i trošenju javnih sredstava. Posebno treba obratiti pozornost na procedure nabavke, kao i troškove vođenja različitih ureda u Predsjedništvu, ministarstvima i drugim institucijama. Suviše je lagodno održavati status kvo i stanje kakvo jeste.
RSE
Vršitelj dužnosti glavnog revizora financijskog poslovanja institucija BiH, Samir Mušović, kaže da je za ovaj ured, koji je tijekom rada bio izložen stalnim pritiscima i prijetnjama, važna potpora dobijena iz Ureda Visokog predstavnika. On je zamolio i za potporu javnosti poslu koji obavlja Ured za reviziju, kao i potporu za promjene u pravcu boljeg upravljanja javnim sredstvima u BiH, što podrazumijeva i mjere štednje.
MUŠOVIĆ
Ured Visokog predstavnika je prepoznao važnost problematike kojom se bavi Ured za reviziju. Želio bih posebno naglasiti zadovoljstvo zbog činjenice da smo se složili oko osnovnih stvari - da je neophodno regulisati javnu potrošnju, neophodno pojačati sistem unutrašnjih kontrola, podići odgovornost unutar institucija za javnu potrošnju, uspostaviti financijsku disciplinu i pojačati kontrole.
RSE
Mušović ističe da će Ured za reviziju nastaviti suradnju sa OHR-om, ali da će najznačajniji partneri u budućem radu biti klijenti Revizorskog ureda odnosno revidirane institucije. Iz OHR-a istovremenu upozoravaju da bi rad Ureda poboljšala promjena zakona, na osnovu čega bi se mogle poduzeti konkretne akcije.

A da li će ih biti u slučaju BiH ostalo je otvoreno pitanje. Jer do sada je urađeno više od 100 revizorskih izvješća i do sada nitko nije krivično odgovarao za neracionalno potrošena sredstva poreznih obveznika BiH.
XS
SM
MD
LG