Dostupni linkovi

Pad uticaja Koštunice


RSE
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izrazio je danas zadovoljstvo uspjehom demokratskih stranaka na predsjedničkim izborima u Srbiji. On je rekao agenciji Beta da su rezultati izbora potvrdili očekivanja da će Srbija predsjednika dobiti u drugom izbornom krugu. “Uz puno poštovanje volje građana, treba iskazati zadovoljstvo uspjehom demokratskih stranaka koje afirmišu potrebu integracije Srbije u Evropsku uniju, dobrosusjedstva i ravnopravnih i pragmatičnih odnosa sa Crnom Gorom”, rekao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je ujedno i visoki funkcioner Demokratske partije socijalista. On je dodao da rezultat predsjedniičkih izbora obavezuje na kompaktnost demokratskih stranaka u Srbiji, kako bi podrška u drugom izbornom krugu bila izvjesna i ubjedljiva.

U Socijaldemokratskoj partiji, manjoj članici vladajuće koalicije, smatraju da je velikim brojem glasova datih kandidatu radikala Srbija odaslala lošu poruku međunarodnoj zajednici, a loš rezultat Dragana Maršićanina doveo je u pitanje prilično nestabilnu vladu Vojislava Koštunice, koju opet podržavaju socijalisti, kaže Branislav Radulović, funkcioner SDP-a.
RADULOVIĆ
Činjenica da su građani glasali i to prilično velikim brojem glasova za čovjeka koji je svoj kapital stvarao u Miloševićevo vrijeme, u jednim dosta neregularnim uslovima i kada se sve to sabere ponajmanje Srbija može biti zadovoljna rezultatima ovih izbora, a kada je u pitanju refleksija prema Crnoj Gori jedino što možemo konstatovati jeste ipak objektivno pad uticaja gospodina Koštunice, a kako će se kompozicija snaga urediti i da li će podržati gospodina Tadića ili ne je stvar koju ćemo ostaviti srpskim biračima i političarima.
RSE
U crnogorskoj opoziciji su zadovoljni rezultatom predsjedničkih izbora u Srbiji i smatraju da bitnih refleksija na Crnu Goru neće biti. Goran Danilović, potpredsjednik Srpske narodne stranke.
DANILOVIĆ
Ko god bude izabran u drugom krugu moraće da se ponaša u okviru Ustava Republike Srbije i ne vidim zašto bi eventualni izbor bilo kog od kandidata za predsjednika Srbije uticao više pozitivno ili više negativno na odnose u državnoj zajednici, ako to što je izabran Filip Vujanović, kao čovijek koji se otvoreno zalaže za nezavisnost Crne Gore i ima separatističku političku projekciju, ne utiče na odnose sa Srbijom. Moramo se navići da poštujemo izbornu volju drugih i stoga mi u Srpskoj narodnoj stranci smatramo da to neće imati bilo kakve posljedice po očuvanje državne zajednice.
RSE
Predrag Popović, potpredsjednik Narodne stranke, očekuje saradnju između budućeg predsjednika Srbije i sadašnjeg premijera, kako bi se otvorio put državne zajednice ka Evropskoj uniji.
POPOVIĆ
Ja se nadam da će pobjedom Borisa Tadića, konsolidovanjem snaga demokratskih i iz same vlade gospodina Koštunice, dobrom saradnjom između Koštunice i Borisa Tadića, da je Srbija odradila dobar posao i da je ovo sve bilo na neki način u cilju stabilizovanja političkih prilika u Srbiji. To će bitno uticati i na stabilizaciju odnosa u zajedničkoj državi i široka vrata ka Evropskoj uniji, odnosno široki put zajedničke države ka Evropskoj uniji.
RSE
“Harmonizacija odnosa između Srbije i Crne Gore ne zavisi od predsjedničkih izbora, već isključivo od crnogorske vlasti koja ne želi da pristupi iskreno toj harmonizaciji” , kaže potpredsjednik Socijalističke narodne partije Zoran Žižić.
ŽIŽIĆ
Harmonizacija odnosa između Srbije i Crne Gore nikako nije ometana, niti prepreku za nju predstavljaju izbori u Srbiji, kao što ne predstavlja ni prepreku ono što se stalno priča, a to su različite privredne strukture ili, ne znam, između Srbije i Crne Gore, pa je to smetnja za harmonizaciju. Nekad za harmonizaciju jeste to što Crna Gora, u suštini vlast u Crnoj Gori, ne pristupa iskreno toj harmonizaciji, što traži vještačke razloge, a ne stvarne.
XS
SM
MD
LG