Dostupni linkovi

Tajanstvene SDS-ove ustavotvorne sesije


RSE
Javna rasprava o inicijativama za promjenu Ustava BiH, zakazana za sutra u državnom parlamentu, bit će održana bez obzira na najave da parlamentarci iz RS-a neće učestvovati u njoj. Rasprava će biti vođena o amandmanima koji se odnose na izbor članova državnog predsjedništva, na dvojno državljanstvi i o još nekoliko pitanja koja nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Izjava predsjednika Narodne skupštine RS-a, Dragana Kalinića, kako poslanici ovog parlamenta neće razgovarati o bilo kakvoj promjeni sadašnjeg Ustava BiH može se shvatiti kao njegov lični stav, kaže presjedavajući Ustavno - pravne komisije državnog parlamenta, Mirsad Ćeman.
ĆEMAN
Iz RS-a je pozvan daleko širi krug kompententnih pojedinaca i predstavnika drugih organizacija, tako da ja očekujem prisustvo drugih. Ovo je tek rasprava o inicijativi i rasprava o konkretnim prijedlozima dvije grupe amandmana. Ovim inicijativama se ništa ne prejudicira.
RSE
Portparol Srpske demokratske stranke, Dušan Stojičić, ističe da je stav ove stranke i njenog predsjednika, Dragana Kalinića, stav i ostalih političkih partija u Republici Srpskoj.
STOJIČIĆ
Mi smo rekli vrlo jasno: dogradnja Dejtonskog mirovnog sporazuma - da; revizija ili radikalna promjena Dejtonskog mirovnog sporazuma, a kada o tom govorim govorim o Ustavu BiH, za nas nije prihvatljiva. Mi u toj priči ne želimo učestvovati i ta priča samim time nema svoj smisao. Nepodijeljen je politički konsenzus svih političkih faktora u RS-u oko tog pitanja.
RSE
Jedan od lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Nikola Špirić, naglašava da Srpska demokratska stranka izvjesno vrijeme već radi na pisanju građanskog ustava, koji ne predviđa postojanje entiteta.
ŠPIRIĆ
Želim također da vam kažem da je održano pet sesija, da šesta treba tek da se održi i još niko ne zna koji će polazni papir dobiti kada je promjena Ustava u pitanju. Što se tiče nas iz SNSD-a, mi se nećemo odazivati na inicijative HDZ-a, SDA i SDS-a, bez obzira kakve bile, kada je promjena Ustava BiH u pitanju, jer su one apsolutno neiskrene i ne odražavaju ono što oni u suštini rade.
RSE
U zakaznoj raspravi neće učestvovati ni predstavnici Partije demokartskog progresa u državnom parlamentu, kaže Goran Milojević.
MILOJEVIĆ
Niko od nas političara iz RS-a nije toliko politički naivan da ne vidi da je cilj većine ovih inicijativa za izmjene Ustava BiH ustvari ukidanje RS-a. Političari iz RS-a to jednostavno neće dozvoliti.
RSE
U Vijeću naroda RS-a, međutim, ističu kako je rasprava o promjeni Ustava potrebna i najavljuje učešće svojih delegata. Potpredsjednik Vijeća, Pejo Krnjić:
KRNJIĆ
Što se tiče Dragana Kalinića, on može da govori u svoje ime, a ne u ime institicija BiH, odnosno RS-a. Prema tome, on ne može u ime Vijeća naroda da govori.
RSE
Potpredsjednik Stranke za BiH, Šahbaz Džihanović, smatra da iako je došlo vrijeme da se otvori pitanje dogradnje ustavnog sistema potrebna je saglasnost svih konstitutivnih naroda u BiH.
DŽIHANOVIĆ
Ništa se u BiH ne smije nametati, ne smije se ništa prejudicirati i ne smije se ništa činiti tako da tako krupno pitanje ostane nedorečeno u pogledu prava na potpuno izjašnjavanje bilo kog od konstitutivnih naroda u BiH. Ja naravno ne smatram da nacionalne stranke predstavljaju interes naroda, ali je indikativno da se protive raspravi o amndamnima na Ustav BiH oni koji kažu da predstavljaju interes jednog naroda.
RSE
Predstavnici većine političkih partija iz Federacije najavljuju učeće u raspravi i naglašavaju da je izmjena Ustava BiH, zasnovanog na Dejtonskom mirovnom sporazumu, neohodna jer predstavlja prepreku za integraciju zemlje u evropske integracije.
XS
SM
MD
LG