Dostupni linkovi

UNMIK-u savetodavnu ulogu


“Potrebno je biti pazljiv jer samo izmene u strukturi UNMIKa, bez promene uloge te misije, nece doneti nista novo. Neophodan je novi pristup, kako bi umesto izvrsne, medjunarodna administracija dobila savetodavnu ulogu. Ovo je trenutak kada prenos nadleznosti treba izvrsiti ubrzano i time omoguciti da kosovske institucije u potpunosti funkcionisu”, kaze Mimoza Kusari.

Prema recima Ramusa Tahirija, politickog savetnika predsednika kosovskog parlamenta, administrativna uloga UNMIKa u ovoj fazi postaje misija borbe za vlast, sto ne pomaze ni UNMIKu ni UN, zato je neophodno izvrsiti restrukturiranje: “Trazi se da misija UN dobije savetodavnu i posmatracku ulogu za odredjena pitanja, kao sto su manjinska prava, jer samo tako misija moze biti uspesna. Istovremeno u skladu sa Rezolucijom 1244, neophodno je izgraditi kapacitete kosovskih institucija”, kaze Tahiri.

Nezavisno od toga kakvu ce ulogu imati ubuduce, budzet UNMIKa je odredjen do 2006. godine. Ramus Tahiri, kaze da nema potrebe da UNMIK ostane na Kosovu i nakon ove godine. On istice da je misija UN realizovana, s obzirom da su na Kosovu formirane funkcionalne i demokratske institucije: “Dokazali da mozemo sami da izgradimo kapacitete vlasti. Kosovo treba da ima sve strukture vlasti, osim odbrambene sfere, sto treba da ostane u rukama NATOa i KFORa”, kaze Tahiri.

Mimoza Kusari istice da je i posle resenja konacnog statusa, sto ce prema njenim recima biti nezavisnost, potrebno medjunarodno prisustvo. Ali prema recima Kusari to prisustvo treba da ima drugaciju ulogu, s time da Kosovo dobije svu vlast u okviru misije EU: ”Nakon formiranja institucija i izgradnje kapaciteta vlasti, moze postepeno i nakon 2006. godine, biti prisutna misija EU, s obzirom da je cilj Kosova integracija u EU”, kaze Kusari.

Inace u UNMIKu kazu da ce se o pitanju promene uloge te misije, koje je postavio bivsi sef UNMIKa Hari Holkeri, odlucivati u Njujorku. A u Pristini boravi ekipa strucnjaka jednog od mogucih kandidata za sefa UNMIKa, Kai Eida, koji treba sutra da doputuje. Kai Eide je ambasador Norveske u NATO. Kosovski mediji isticu da je on jedan od mogucih kandidata za sefa UNMIKa. Bez obzira na to ko ce biti sef misije UN kosovskim institucijama je najvaznije da prvi covek medjunarodne administracije zapocne proces restrukturiranja misije UNMIKa.
XS
SM
MD
LG