Dostupni linkovi

Šešelj traži da mu se odobri da jednom mjesečno drži press-konferenciju


U momentu kad je Šešelj potvrdio da ni danas, kad je optužen za zločine nad nesrbima u Vojvodini, Hrvatskoj i BiH, ne odustaje od stvaranja države čija bi zapadna granica bila na liniji Karlobag – Karlovac – Virovitica, predsjedavajući sudac Carmel Agius ga je prekinuo uz obrazloženje da “ne može dozvoliti da se on sam optužuje izjašnjavajući se o pitanjima koja čine samu suštinu budućeg procesa”.

Uz napomenut da on ništa ne čini da se njegova pojavljivanja u sudnici politiziraju, da to čine drugi, Šešelj je na današnjoj statusnoj konferenciji spomenuo nekoliko problema s kojima se suočava u ovoj fazi procesa: tzv. stand by advokat, koji mu je po odluci Sudskog vijeća dodijeljen, ne govori srpski, odluka Sekretarijata o sprječavanju komunikacije sa vanjskim svijetom je “nelegalna i nepravedna”, dokumenti koje mu Tužilaštvo dostavlja nisu prihvatljivi jer su na engleskom, a ne na srpskom jeziku.

Među tim dokumentima Tužilaštva Šešelj je, međutim, pronašao i dosta onih koji ga oslobađaju za neke od zločina iz optužnice. Prema njegovim riječima, dokumenti koji se odnose na zločin u Ovčari su u toj mjeri oslobađajući po njega da očekuje da tužba odbaci ovu inkriminaciju.

Tužilaštvo nije komentiralo ovu tvrdnju optuženog.

Optuženi je rekao da tužba ne može dokazati da je u Vojvodini 1992. postojao oružani sukob i da stoga Haaški tribunal ne može biti nadležan za tačku optužnice koja ga tereti za etničko čišćenje Hrvata iz sela Hrtkovci u to vrijeme. Šešelj je pozdravio odluku Sudskog vijeća koje je tužiocima naložilo da tu tačku optužnice utemelje na dokazima da je u Vojvodini postojao oružani sukob ili da je u suprotnom povuku.

Predstavnica tužbe, Hildegard Uertz-Retzlaff, najavila je da će na tu odluku sudija uložiti žalbu.

Više puta kritikujući odluku Sekretarijata da mu se ograniči komunikacija sa vanjskim svijetom, Šešelj je rekao da ga se tako stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na Tužilaštvo i sam sud. Kazao je da, pošto i Tužilaštvo i Sud imaju svoje predstavnike za medije, koji su u stalnom kontaktu sa javnošću, smatra da bi bilo adekvatno da se i njemu dopusti da jednom mjesečno održi konferenciju za štampu.

Komentirajući Šešeljevu tvrdnju o odugovlačenju procesa, sudac Agius je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da do početka procesa dođe što prije, ali da je za efikasno odvijanje sudskih procedura neophodna i puna saradnja samog optuženog.
XS
SM
MD
LG