Dostupni linkovi

Hrvatska dobila zadatak


RSE
Hrvatsko stjecanje kandidatskog statusa bi trebalo biti ohrabrujuće za ostale zemlje Zapadnog Balkana čija je budućnost u EU, kaže se u zaključcima Stalnog odbora zemalja članica Evropske unije kojima se podržava hrvatska kandidatura. Također Stalni odbor naglašava kako će se od Hrvatske tražiti da nastavi davati snažan doprinos razvoju tješnje regionalne suradnje na Zapadnom Balkanu. Jedan od najglasnijih hrvatskih euroskeptika, predsjednik Hrvatske stranke prava, Anto Đapić, kaže:
ĐAPIĆ
Više nego što volimo čuti spominje se regionalni pristup. Dakle, to da Hrvatska bude lokomotiva u regiji, to smo imali sedamdeset godina. To smo mogli vidjeti na primjeru da je Hrvatska morala preuzeti sve finansijske dugove koje je imala, a da je su, recimo, Pariški i Londonski klub Srbiji njene dugove oprostili. To samo govori o tome da ćemo mi platiti i te dugove. Kada vidim kamo to sve ide, kakva se sve cijena plaća i što se čini, općenito sam rezerviran prema ovakvom modelu i strategiji politike prema ispunjavanju zahtjeva EU za pristupanje članstvu.
RSE
Ravnatelj Instituta za međunarodne odnose, Mladen Staničić, u izjavi za Radio Slobodna Evropa sasvim drugačije postavlja stvar: „NATO i EU su uz ostalo i sustavi kolektivne sigurnosti i stabilnosti i sve zemlje članice ili one koje aspiriraju za članstvo, ne mogu samo uživati blagodeti tog sustava nego i pridonijeti njegovoj sigurnosti i stabilnosti. Tako je“, kaže Staničić, „i Hrvatska dobila zadatak“:
STANIČIĆ
A taj zadatak je, naravno, budući da smo na takvom geostrateškom položaju, okrenuti se prema regiji. Prema tome, kako ja razumijem ono što EU traži od nje i kako na to reagira naše političko vodstvo, Hrvatska je spremna da taj zadatak ispuni. Druga je stvar koliko je ona u stanju da to napravi. Ne samo zbog nje same, nego i zbog situacije pogotovo u nekim od tih zemalja u regiji, kao što su Srbija i Crna Gora i BiH, koje nisu normalne države. Bez ikakve uvrede, ali nemaju ni transparentan ustavni status, niti išta. Prema tome, jedino što Hrvatska tu može napraviti je da nekakvom svojom konstruktivnom politikom prema tim zemljama, pomogne da se u njima unutrašnja politička situacija stabilizira, ali naravno na razini kriterija EU.
RSE
„U odnosima prema SiCG naglasak mora biti na povratku izbjeglih Srba i njihove imovine“, a u odnosima prema BiH:
STANIČIĆ
Dalje inzistirati na tome na čemu se, hvala bogu, inzistira u zadnjih šest-sedam godina, a to je na integralnosti BiH i na dekuražiranju, dakle više ne na ohrabrivanju, nego na dekuražiranju svih mogućih separatističkih ideja koje bi mogle doći, ako je o Hrvatskoj riječ, od strane bosanskih Hrvata, pogotovo u Hercegovini.
RSE
„Hrvatska, vjerojatnim prihvaćanjem kandidature, postaje rampa EU prema istoku“, zaključuje Staničić:
STANIČIĆ
To će donijeti određene probleme. Ali ako stvari budu išle malo optimističnije, Hrvatska od toga može imati čak i dosta materijalne koristi – široka tržišta za svoj izvoz, uz to što će naravno na političkoj razini djelovati konstruktivno, kako bi te zemlje konačno postale zemlje sa svojim jasnim konstitucionalnim statusom, ali na kriterijima EU. Dakle, to je ono što Hrvatsku sada čeka i od toga se ne može pobjeći i dobro je zapravo da je to tako, jer nema nijedne zemlje u Evropi i EU koja može samo tako sjediti i uživati u svom statusu kolektivne sigurnosti. Svatko mora nečim doprinijeti, a Hrvatska doprinosi na taj način.
XS
SM
MD
LG