Dostupni linkovi

25 miliona maraka ukradeno u bh. državnim institucijama


RSE
Visoki predstavnik Paddy Ashdown ocijenio je da Revizorski izvještaj predstavlja osnovu za veoma ozbiljne optužbe - u državnim institucijama BiH izvršena je krađa javnih fondova u iznosu od 25 miliona konvertibilnih maraka. Ovaj novac otuđen je od najugroženijih i u svakoj normalnoj zemlji ovakav izvještaj rezultirao bi ostavkama onih koji su za to odgovorni, poručio je visoki predstavnik, naročito se osvrćući na članove Predsjedništva.
ASHDOWN
Tri člana Predsjedništva izabrana su da kolektivno, više nego iko u ovoj zemlji, predstavljaju građane i da rade u njihovom interesu, a ne da troše njihov novac. Čović, Paravac i Tihić su dozvolili da dođe do ove situacije, skandalozno su ignorisali pravila javne nabavke, a interna kontrola je namjerno izbjegavana. Najgore od svega je što su sasvim ignorisali ranija upozorenja revizora o potrošnji, pa tako i ona upućena iz OHR-a u martu mjesecu ove godine. Bez odobrenja su povećali svoj budžet za gotovo pola miliona maraka, potrošili stotine hiljade maraka na automobile, diplomatske poklone, odijela, fiktivno kupovali gorivo za kupljene automobile. Iskreno, u svakoj normalnoj zemlji sada bi uslijedile ostavke.
RSE
Ešdaun je naglasio da institucije BiH, Tužilastvo, Parlament i mediji moraju tražiti odgovornost pojedinaca zbog ovakvog Izvještaja, te kako nema mandat da bilo koga smjeni.
ASHDOWN
To nije moj posao, to visoki predstavnik ne radi. Kakva je to onda demokratija? To vi zahtjevajte. Ne gledajte u mene. To vi trebate uraditi. U svakoj normalnoj zemji javnost, mediji, parlament, ne bi zahtjevali ništa manje od ostavke i zatražili akciju. Da li je BiH takva, normalna država, sada ćemo vidjeti, u zavisnosti od toga šta će se dešavati.
Ali molim vas, naglasavam, ja ne pozivam presjedavajućeg Predsjedništva da podnese ostavku, ali neko mora preuzeti odgovornost za ovo. Ako su kolektivni šef države, onda su i kolektivno odgovorni.
RSE
Visoki predstavnik je najavio da će pružiti svu potrebnu pomoć revizorskom timu, ukoliko na njih i dalje bude vršen pritisak kojem su proteklih dana bili izlozeni, te kako će detaljno pregledati cjelokupan izvještaj.
XS
SM
MD
LG