Dostupni linkovi

Ratovi su završeni


RSE
Politička stabilnost i ekonomski prosperitet regije - najkraći je mogući zaključak dosadašnjih nastupa vodećih predsedničkih kandidata u Srbiji. Gotovo da se ne pominju susedi i saradnja. Izostali su zapaljivi govori o granicama, mapama, vekovnim težnjama i slično. Možda je najbolji pokazatelj za to nastup predsedničkog kandidata Tomislava Nikolića čija je Srpska radikalna stranka donedavno svoju političku podršku dobrim delom zasnivala na pomenutim temama.
NIKOLIĆ
Nećemo ratovati ni protiv koga, za nas su ratovi završeni. Čim budem izabran predložiću balkanskim zemljama, predsednicima balkanskih zemalja da pod zaštitom Ujedinjenih nacija uništimo sve oružje na Balkanu. Ako hoće da prihvate, prihvatam da Srbija prva uništi svoje oružje do poslednjeg komada pa tek onda da to počnu da to uništavaju i Mađari, i Bugari, Rumuni i svi redom oko nas. Hajde da napravimo zonu mira na Balkanu!
RSE
U aktuelnoj predsedničkoj kampanji ukazuju istraživači, sve više se govori o globalnim integracijama i saradnji. Ipak podršku za svoju kandidaturu u Republici Srpskoj zatražila su četvorica kandidata za predsednika Srbije među kojima i vladajuća koalicija - Dragan Maršićanin.
MARŠIĆANIN
Mogućnosti koje postoje u okviru sporazuma o specijalnim odnosima nisu iskorišćene i da se jako puno vremena izgubilo i o dvojnom državljanstvU čime se mora Srbija pozabaviti preko obezbeđivanja i najzad, makar je to rešeno ove godine, dobijanja jednakog statusa studentima kao studenata iz Srbije na Beogradskom univerzitetu i drugim univerzitetima u Srbiji.
RSE
Maršićanin, izuzme li se ovaj odlazak u Banjaluku, kao i njegov demokratski rival Boris Tadić, su tokom kampanje više pažnje posvećivali evroatlanskim integracijama, saradnja sa susedima i politika prema regionu, verovatno se nalazila u tom evropskom paketu.
TADIĆ
Nema članstva u Evropskoj uniji bez ispunjavanja određenih preduslova, Bez pre toga članstva u Partnerstvu za mir. Sve zemlje koje su u EU prolaze uobičajeni tok radnji i prepreka, moramo i mi, i sada se nalazimo među poslednjim evropskim zemljama na toj listi čekanja.
RSE
Istraživači javnog mnjenja i analitičari navode da je ovakav nastup predsedničkih kandidata rezultat procena izbornih štabova da birači u regionalnim temama ne prepoznaju svoj interes. Stjepan Gerdelj:
GREDELJ
Oni iznose suviše krupne globalne ciljeve pa se onda zaboravlja ovaj elementarni prvi krug priključenja u Evropu a to je upravo stabilizacija i saradnja u regionu. Prosto je to neverovatno. Čak ni Tadić po meni jedan veoma demokratsk orijentisani kandidat, na tu igru nije igrao. On je prvo pogurao, prvih nedelju dana kampanje, recimo Evropu, što je O.K. Evropa, ma šta to bilo. Ali malo se možda i zazire od te regionalne priče jer se tu mogu izgubiti birači. Šta ćemo mi sa Hrvatima, šta ćemo mi sa Albancima, itd, razumete li poentu? Znači verovatno je taj cilj nezameranja onima na čije glasove računate a naravno svaki od njih računa i na glasove nacionalistički orijentisanih birača.
RSE
Predsednička kampanja u Srbiji je bila inače u senci političkih događaja i raznovrsnih afera koje su dominirale u medijima u predizbornom periodu, pa otuda ne čudi zašto se malo ili novim jezikom pričalo o regionu i saradnji sa susedima. Za ilustraciju, prema pažnji koja je u nekim medijima poklanjana Miloradu Ulemeku, prvooptuženom za ubistvo Đinđića, čiji se prvi iskaz očekuje u četvrtak, čini se da je on jedan od glavnih kandidata za predsednika Srbije.
XS
SM
MD
LG