Dostupni linkovi

75 godina Anne Frank – Dnevnik za povijest


Kada je za svoj trinaesti rodjendan Ana Frank na poklon dobila karirani crveno-sivo-bijeli dnevnik, nije sigurno ni slutila da će to postati jedna od najčitanijih knjiga iz obavezne lektire u skoro svim zemljama svijeta.

Anne Frank, punim imenom Annelies Marie, rodjena je u Frankfurtu 12.juna 1929. godine. Imala je četiri kada je na vlast došao Adolf Hitler. Njena porodica napušta Njemačku i bježi u Amsterdam, gdje Anin otac Otto započinje novi posao. Relativni mir potrajao je nepunih sedam godina, u maju 1940 Hitlerove trupe umarširale su u Nizozemsku. Jedina mogućnost da se preživi, razmišljali su Anini roditelji, bila je sakriti se. 1941.godine nove vlasti, novi zakoni, prisiljavaju Anu da iz Montessori škole predje u jevrejski Licej. 5. jula 1942 godine njena starija sestra dobija pismo sa naredjenjem da se neizostavno javi u SS komandu u Amsterdamu. Bio je to znak porodici Frank da mora nestati. Već sljedećeg dana preseljavaju se u Prinsengracht 263, u dugo spremano skrovište iznad firme Otta Franka, koju je kratko prije toga morao preuzeti jedan Nizozemac. 6. jula 1942. godine - Frankovi, njihov prijatelj i još jedna tročlana jevrejska porodica počinju zajednički, skriveni život u 25 kvadratnih metara.

Tinejdžerka na pragu puberteta, prepuna mašte, željna normalnog života, u nedostatku svega svoju surovu stvarnost uljepšava na papiru. Tako će za uski prostor u kojem se smjestilo osam ljudi, bez mogućnosti da izadju vani, Ana napisati: "Čak i kada je vlažno, zagušljivo ili pretoplo, vjerovatno bi se u cijelom Amsterdamu teško našlo još jedno ovako komforno mjesto. Možda čak ni u cijeloj Nizozemskoj". Svojoj imaginarnoj prijateljici koju naziva Kitty, Ana Frank u Dnevniku povjerava sve svoje tajne. U klaustrofobičnoj atmosferi, ispunjenoj strahom, mlada, vesela, prepuna života - uz to zaljubljena, Ana se nije snalazila. Osobito nije bila u stanju izbjeći konflikte sa svojom majkom. U jednoj od bilješki Ana se žali svojoj Kitty: "Moja majka ne zna čak ni šta ja mislim o najnormalnijim stvarima na svijetu. Očito je da ja imam potpuno drugačiju narav i da se mnogo razlikujem od Margot i moje mame. One su mi često tako strane".

Više od dvije godine uspjele su dvije jevrejske porodive preživjeti u skrovištu kojeg su od vanjskog svijeta dijelile police za spise. 4. avgusta 1944. godine bili su izdani. Na vratima, bolje reći pred skrovištem se pojavio odred policajaca, Frankovi su otpremljeni u koncentracioni logor. Majka je umrla u Auschwitzu, Ana i njena sestra Margot oboljele su od tifusa u logoru Bergen-Belsen. Preživio je jedino otac Otto Frank, koji je i omogućio izdavanje jedne od najčitanijih knjiga na svijetu. Dnevnik je prvi put objavljen 1947. godine pod imenom "Vesela osmočlana kuća", kako je Ana u svojim bilješkama znala zvati uski prostor u kojem su se skrivali. Posljednja snimljena fotografija Ane Frank nosi datum maj 1942., posljednja dnevnička bilješka 1. august 1944. godine.

Željela je biti novinarka ili književnica, brižno je planira svoj život nakon rata. Umrla je s petnaest godina, samo nekoliko dana prije oslobodjenja koncentracionog logora Bergen Balsen.
XS
SM
MD
LG