Dostupni linkovi

Zajednička strategija BiH i Hrvatske za uključenje u euro-atlanske integracije


RSE
Evropska ideja u zajedničkoj strategiji i rješavanju preostalih otvorenih pitanja i gospodarstvo kao prioritet suradnje dviju zemalja - naglasak je današnje sjednice Međudržavnog vijeća za suradnju Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Hrvatski predsjednik Stipe Mesić:
MESIĆ
Dobrosusjedske odnose s Bosnom i Hercegovinom želimo razvijati kao s jedinstvenom i cjelovitom državom. Konstitutivnost sva tri naroda mora biti poštivana. Republika Hrvatska nastavit će pomagati hrvatsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, ali i unapređivati suradnju sa čitavim prostorom Bosne i Hercegovine.
RSE
Posebna pozornost posvećena je zajedničkim euro-atlanskim ambicijama. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Sulejman Tihić:
TIHIĆ
Bosna i Hercegovina i Hrvatska su jedna drugoj dali podršku kada su u pitanju napori u pravcu ulaska u euro-atlanske integracije.
RSE
Na današnjem susretu potpisani su međudržavni ugovori o pravosudnoj i finansijskoj suradnji. Predložene su i smjernice za unapređenje odnosa dviju država. Naglasak je na gospodarstvu. Predlaže se više hrvatskih investicija u proizvodnju u susjednoj državi, suradnja u energetici i prometu, u koridoru 5C i jadransko-jonskoj autocesti, kao i suradnja u slobodnim zonama na hrvatskoj obali Jadrana.
TIHIĆ
Zadužili smo vlade da pripreme rješenja nekih otvorenih pitanja, kao što je osiguranje povratka izbjeglica do kraja 2004. godine. Zadužili smo ih i da iznađu obostrano prihvatljiva rješenja u vezi sporazuma oko luke Ploče i prolaska kroz Neum, imovinsko pravnih odnosa, pitanje dvojnoga državljanstva i slično. Zaključili smo da u cilju što efikasnijeg rada Međudržavnoga vijeća izvidimo mogućnosti još direktnijega učešća izvršne vlasti, uključujući i premijere, kada su u pitanju pripreme sjednica Međudržavnog vijeća.
RSE
Sljedeći sastanak Međudržavnog vijeća održati će se krajem studenog ili početkom prosinca u Bosni i Hercegovini.
XS
SM
MD
LG