Dostupni linkovi

Sud BiH za suđenja za ratne zločine iz oba entiteta


RSE
Kada će Sud BiH preuzeti od Haškog tribunala suđenja za ratne zločine u BiH, još se precizno ne zna. Iz Tribunala najavljuju da bi se to moglo desiti krajem ove godine, ali u Uredu visokog predstavnika i Sudu BiH kažu da odjel ovog suda, koji će se baviti suđenjima za ratne zločine, vjerovatno neće biti uspostavljen prije naredne godine. Jasno je da početak sudskih procesa za ratne zločine u Sudu BiH ne zavisi od Haškog tribunala, kaže glavni tužilac Carla del Ponte.
DEL PONTE
Mi smo spremni prebaciti slučajeve, ali to zavisi od Suda BiH i on u ovom momentu nije spreman za to. Ipak, nadam se da bi do kraja ove godine mi mogli poslati slučajeve, koji su spremni za suđenje, odnosno za koje postoje optužnice i dokumentacija i protiv nekih osoba koje su u pritvoru u Hagu.
RSE
Na uspostavi odjela u Sudu BiH, koji će preuzeti neke od haških procesa, već se radi, kaže sudija Vlado Adamović. Uspostava ovog odjela, međutim, naglašava, nije lak posao, pošto zahtijeva prvo donošenje preciznih zakona koji će biti osnov za rad odjela.
ADAMOVIĆ
Jedan dio se odnosni na propisivanje uvjeta pod kojim će postupati branioci pred posebno odjeljenje. Govori se o tome kako će biti pritvorena lica protiv kojih se vode takvi postupci. U trećem dijelu se govori o dokazima koje treba preuzeti, u četvrtom o profilu sudaca, i tako dalje.
RSE
Zakonski propisi o svemu ovome pripremaju se već duže iza zatvorenih vrata u Uredu visokog predstavnika. Na izradi rade domaći i međunarodni pravni eksperti, ali se konačna verzija propisa ipak ne očekuje uskoro, kažu u OHR-u. Portparol Oleg Milišić:
MILIŠIĆ
Cilj je da ovaj posebni odjel Suda BiH bude operativan početkom naredne godine. Devet radnih grupa, koje čine eksperti i predstavnici vlasti iz Bosne i Hercegovine, Haškog tribunala i OHR-a, djeluju već nekoliko mjeseci. Oni se bave velikim brojem pitanja, polazeći od rekonstrukcije prostorija, kako bi odgovarale najvišim međunarodnim standardima. Tu su dalje, tehnički, zakonski amandmani o zaštiti svjedoka, sistemu efektivnih istraga, te neke procjene o broju predmeta koje bi taj odjel mogao imati.
RSE
U OHR-u tvrde kako su za suđenje otpuženim za ratne zločine u BiH već stvoreni neki uslovi, kao što je reforma pravosuđa, savremeni krivični zakoni, nezavisno imenovanje sudija i tužilaca. Zbog svega toga, kaže sudija Adamović, Haški tribunal domaćim je sudovima nižih nivoa u BiH već prepustio određen broj slučajeva.
ADAMOVIĆ
Pa, za sada je to uglavnom u Federaciji. U Republici Srpskoj je manji broj, kako je nedavno izvjestio i glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Uspostavljanjem Suda BiH trebala bi se uspostaviti ravnoteža u oba entiteta, a predmeti bi bili rješavani po prioritetu druge vrste, dakle, ne po prioritetu entitetske, nacionalne ili neke druge pripadnosti, nego po važnosti koja se cijeni po drugačijim kriterijima.
RSE
Drugim riječima, Sud BiH sudiće svim optuženim za ratne zločine, koje im Haški tribunal prepusti, bez obzira koje su nacionalnosti ili iz kojeg su od dva entiteta. Kriterij za raspoređivanje optuženih iz Haga u BiH biće njihova ratna prošlost, odnosno funkcija koju su obavljali. Ovo je vlastima u Mostaru, gdje se već, uz odobrenje Tribunala vodi desetak sudskih slučajeva, potvrđeno iz Haga. Dogradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić:
BEŠLIĆ
Procesuiraće se samo još generali i visoki politički dužnosnici, koji su bili na odgovarajućim pozicijama, a niži rangovi vojnika i političara oni žele da se rješavaju na domaćim sudovima.
RSE
Koliko će slučajeva prepustiti Sudu BiH u Haškom tribunalu još ne znaju, jer će to, kako kažu, zavisiti i od osposobljenosti Suda za ove procese. Sudija Suda BiH Vlado Adamović kaže kako bi takvih slučajeva moglo biti i više nego što se očekuje.
ADAMOVIĆ
U prvo vrijeme se govorilo o pet optužnica, koje bi došle na Sud Bosne i Hercegovine, a kasnije se govori o broju od preko 50 slučajeva, koji imaju prikupljene dokaze, ali nisu podignute optužnice.
RSE
Glavni Haški tužilac najavljuje da vrlo brzo zatražiti upućivanje prvog procesa iz Haga u Sarajevo.
DEL PONTE
Sudsko vijeće, odnosno sudije, će dobiti moj zahtjev za prebacivanje prvog predmeta prije nego nastupi ljetni odmor u Hagu, u avgustu. Nadam se da će sud u BiH moći nakon toga da krene sa procesima.
RSE
Stručnjaci, međutim, upozoravaju da će početak rada posebnog odjela Suda BiH, koji će suditi optuženim za ratne zločine, najviše zavisiti od toga hoće li za to biti novca. A da će novca za takva suđenja trebati, kažu, jasno je iz toga koliko troši Haški tribunal. Budžet ovog Tribunala, naime, mjeri se stotinama miliona dolara.
XS
SM
MD
LG