Dostupni linkovi

Zašto Bosna i Hercegovina ne priznaje UNMIK-ove putne isprave?


RSE
Ima skoro cetiri meseci kako gradjani Kosova koji imaju UNMIK-ove putne isprave ne mogu sa njima ulaziti u Bosnu i Hercegovinu.

Da li je to rezultat politickih pritisaka Srbije i Crne Gore, jedinih zemalja u okruzenju koje do sada nisu priznale UNMIK-ova dokumenta, ili je to, kako se zvanicno govori, rezultat cinjenice da se ova putna dokumenta mogu zloupotrebljavati i falsifikovati, nasuprot cinjenici da su strucnjaci koji su radili na njihovom stampanju procenili da se radi o jednoj od najzasticenijih putnih isprava?

Vlada Kosova ima informacija da vec nekoliko meseci gradjani Kosova koji imaju UNMIK-ove putne isprave ne mogu ulaziti u Bosnu i Hercegovinu, kaze Mimoza Kusari, glasnogovornica premijera Kosova Bajrama Rexhepija.
KUSARI
Premijer i Vlada su zatrazili od zvanicnika Bosne i Hercegovine da promene ovu proceduru. Na pocetku su zatrazili objasnjenje za takvu odluku vlade Bosne i Hercegovine. Odgovor je bio da je zbog mogucnosti falsifikovanja ovih putnih isprava preduzeta takva mera. Vlada Kosova smatra da takvo obrazlozenje ne stoji. Cine se napori uz pomoc medjunarodnih zvanicnika, posebno sa visokim predstavnikom Evropske unije Lordom Esdaunom, kao i Sjedinjenim Drzavama i Engleskom, da se putne isprave priznaju, onako kako je to ucinjeno u svim susednim zemljama.

Definitivno tako nesto se nije ocekivalo od Bosne i Hrecegovine zbog toga sto je situacija slicna onoj na Kosovu, jer se i Bosna nalazi pod medjunarodnom admnistracijom.
RSE
Glasnogovornici misije UN-a na Kosovu nisu do naseg javljanja mogli da izadju sa stavom o ovom pitanju jer nemaju dovoljno relevantnih cinjenica, prenebregavajuci pri tome cinjenicu da su to UNMIK-ova putna dokumenta i da je to jos jedna u nizu rezervisanih ovlascenja medjunarodne administracije na Kosovu.

Imamo mnogo indicija da je ova odluka vlade Bosne i Hercegovine rezultat pritisaka Srbije i Crne Gore, kaze glasnogovornica Kusari.
KUSARI
Tako nesto je moglo da se aludira zbog uticaja Srbije i Crne Gore i cinjenice da Srbija i Crna Gora, jedine u regionu ne priznaju UNMIK-ova dokumenta. Kretanja gradjana Kosova ce se jos vise otezati ukoliko Bosna i Hercegovina ne bude priznavala UNMIK-ove putne isprave.
RSE
Glasnogovornica Kusari istice kako vlada cini sve sto je u njenoj moci da se ovaj problem resi, posebno imajuci u vidu da je vlada u Sarajevu bila medju prvima koja je prakticno priznala i gradjanima Kosova dozvoljavaja ulazak u Bosni i Hercegovini sa UNMIK-ovim putnim ispravama.

Inace, postupak dobijanja UNMIK-ovih putnih isprava je izuzetno slozen i vrlo je tesko da do njega dodju oni koji nisu gradjani Kosova.
* * * * *
PREMIJER KOSOVA BAJRAM REDŽEPI IZJAVIO JE NEDAVNO DA JE KOSOVSKIM ALBANCIMA, BEZ IKAKVOG OBRAZLOŽENJA, PRE ČETIRI MESECA ZABRANJEN ULAZAK U BIH I DA SE UNMIK-OVI PASOŠI KOJE POSEDUJU SMATRAJU NEVAŽEĆOM PUTNOM ISPRAVOM. VLADA KOSOVA O OVOME NIJE OBAVEŠTENA SLUŽBENIM PUTEM, NITI SU OD VLASTI U BIH DOBILI ZVANIČNO OBJAŠNJENJE, REKAO JE REDŽEPI ZA SARAJEVSKI LIST "DNEVNI AVAZ". EVO KAKO JE U BEOGRADU NA PITANJE NOVINARA DA LI JE STANOVNICIMA KOSOVA ZABRANJENO PUTOVANJE U BIH DOKUMENTIMA UNMIK-A ODGOVORIO VISKOKI PREDSTAVNIK PEDI EŠDAUN


RFE
Kosovski premijer je sarajevskim medijima rekao da mu nije nije poznat razlog zbog kojeg kosovski Albanci ne mogu ulaziti u BiH, ali je rekao da ima saznanja da je Vlada Srbije i Crne Gore izvršila pritisak i tražila od BiH da se UNMIK-ovi pasoši ne priznaju.
EŠDAUN
Ja sam visoki predstavnik nisam lokalna vlast. Ovo je za lokalnu vlast pitanje koje ima bilateralni značaj. Dolazimo do tačke kada bi međunarodna zajednica trebalo da se povuče i kada bi trebalo da rade samo ono što je neophodno kako bi se osigurala stabilnost države. Kao što sam objasnio ministru Draškoviću i znao sam da se on slaže, ne bi trebalo da se mešamo oko ovih pitanja koja su bilateralnog karaktera kao što je pitanje granica. Ta pitanja nisu u okviru mog mandata već su u nadležnosti lokalnih vlasti. Pitanje koje se tiče pasoša, putnih isprava su bilateralnog karaktera i moraju biti rešena između Vlade Srbije i Crne Gore, UNMIK-a i Vlade BiH. To nisu pitanja kojima se bavi Visoki predstavnik.
XS
SM
MD
LG