Dostupni linkovi

Protesti Srba u Gračanici


“Medjunarodna zajednica treba da zaustavi ubijanje Srba na Kosovu i da organizatore i izvršioce svih dosadašnjih zločina nad Srbima izvede pred lice pravde”, receno je na protestnom skupu u Gracanici. Vise stotina Srba je prisustvovalo skupu protestujuci zbog ubistva srpskog mladica. 16-ogodisnji Dimitrije Popovic, ubijen u noci izmedju petka i subote u centru Gracanice, sahranjen je na gracanickom groblju. Sahrani su prisustvovali svi politički predstavnici Srba sa Kosova. Okupljeni Srbi su na protestu u Gracanici izrazili nezadovoljstvo merama koje medjunarodna zajednica preduzima u cilju zastite kosovskih Srba.

Oliver Ivanovic, clan predsednistva skupstine Kosova kaze da medjunarodna zajednica treba da uvede posebne mere zastite Srba: “Nasilje se nastavlja. Blage i mlake ocene i osude terora nad Srbima jednostavno nisu vise dovoljne. Konacno se ocekuje da medjunarodna zajednica povuce prave poteze, da uhapsi kriminalce i da ih privede pravdi, jer objektivno u ovakvim situacijama je znatno lakse. Medjutim postoje mnogi zlocini koji nisu bili predmet ni ozbiljnog tretiranja ni razmisljanja. Mislim da medjunarodna zajednica vise nema izgovora. Ona mora uvesti stroze mere, koje podrazumevaju potpunu kontrolu kretanja kroz Gracanicu, ali i kroz sva ostala mesta naseljena Srbima”.

UNMIK policija je u subotu uhapsila dva Albanca zbog sumnje da su ucestvovali u ubistvu Dimitrija Popovića. Prema recima portparola regionalne UNMIK policije, Malkolma Eshbija, osumnjiceni se trenutno nalaze u pritvoru: ”UNMIK policija vodi opseznu istragu protiv osumnjicenih za ubistvo, koji se trenutno nalaze u pritvoru. Njihova imena se ne mogu saopstiti jer je istraga u toku”, kaze Eshbi.

Prema njegovim recima za sada je poznato da je Popovic u noci izmedju petka i subote stajao pored hamburgerdzinice u centru Gracanice i na njega je pucano iz automobila u pokretu. Eshbi kaze da je u oblasti Gracanice mirno, a magistralni put Pristina-Gnjilane preko Gracanice do ponedeljka nece biti u funkciiji iz bezbednosnih razloga.

Ubistvo 16-ogodisnjeg Srbina Dimitrija Popovica izazvalo je brojne osude. Celnici kosovskih institucija su ocenili da je ubistvo srpskog mladića upereno protiv mira, buducnosti i nezavisnosti Kosova.

Kosovski odbor za zastitu ljudskih prava i sloboda izrazio je protest povodom ubistva srpskog mladica i zatrazio da se pocinioci izvedu pred lice pravde. Odbor je saopstio kako ubistvo srpskog mladica predstavlja najteze krsenje ljudskih prava, te je upozorio da “nasilje upereno protiv pripadnika manjina nanosi stetu procesima i pretvara Kosova u nesigurno mesto za zivot”.
XS
SM
MD
LG