Dostupni linkovi

Holkeri, Redžepi – Budućnost se ne gradi nasiljem


Policijske snage na Kosovu uhapsile su dvojicu kosovskih Albanaca osunjicenih da su pocinili to ubistvo, potvrdio je portparol regionalne UNMIK policije, Malkolm Esbi: “Policija je uhapsila dva kosovska Albanca, koji su osumnjiceni za ubistvo Srbina u Gracanici. U njihovom automobilu je pronadjeno oruzje. Istraga je u toku”, kaze portparol Esbi. KFOR je zajedno sa UNMIKovim i Kosovskim policijskim snagama blokirao Gračanicu.

Sef UNMIKa u ostavci Hari Holkeri osudio je ubistvo kosovskog Srbina u Gracanici isticuci da buducnost Kosova nije u nasilju. Po dolasku na pristinski aerodrom Holkeri je rekao da se “posle martovskog nasilja u Gracanici dogodio ozbiljan incident”: “Da li je ovo nesto sto zele gradjani Kosova? Ne, to ne moze biti istina. Pozivam gradjane da rade u cilju bolje buducnosti i da se bore protiv nasilja”, kaze Holkeri.

Ubistvo Srbina u Gracanici osudio je i premijer Kosova Bajram Redzepi. Prema recima portparola vlade, Mimoze Kusari, Redzepi izrazava saucesce porodici ubijenog i zahteva od nadleznih organa da rasvetle slucaj: “Neophodno je da se sto pre rasvetle motivi ovog i svih ostalih zlocina i da kriminalci odgovaraju pred sudom. Samo stabilno Kosovo ima siguran put u buducnost, zato svi treba da rade na izgradnji tog puta”, prenela je Redzepijeve reci Mimoza Kusari.

Inace, s druge strane, sef civilne misije UN u ostavci Hari Holkeri ovih dana ce se formalno, zbog zdravstvenih problema, oprostiti od duznosti prvog coveka medjunarodne administracije. Holkeri ce narednih dana razgovarati sa kosovskim i medjunarodnim zvanicnicima. On je izrazio zaljenje sto je morao da podnese ostavku. Objasnio je da je poslusao savet doktora, s obzirom da ima ozbiljne zdravstvene probleme. Holkeri je Kosovarima porucio da je neophodno da nastave rad na sprovodjenju standarda i vode dijalog sa Beogardom: “Mora se nastaviti sa ispunjenjem standarda i dijalogom, kako bi se pronasla prava destinacija za Kosovo, a to je Evropa”, rekao je Holkeri.

On kaze da ce generalni sekretar UN Kofi Anan uskoro imenovati njegovog naslednika. A do imenovanja novog administratora misiju ce voditi Amerikanac dosadasnji zamenik Carls Brajsou.
XS
SM
MD
LG