Dostupni linkovi

Mašovićeva zahvalnost Bogdaniću


RSE
Komisija za istraživanje događaja u i oko Srebrenice, od 10. do 19. jula 1995. godine, došla je do novih saznanja o postojanju još 31 masovne grobnice, do sada nepoznate široj javnosti, kao i do saznanja o događajima u i oko Srebrenice u ključnom periodu. Ovo se kaže u saopštenju za javnost Komisije za Srebrenicu, u kome se navodi da je završen najveći dio posla na terenu, da se privode kraju aktivnosti na izradi završnog izvještaja, koji će početkom slijedeće nedjelje biti upućen Vladi Republike Srpske na razmatranje. U saopštenju je dalje napisano da je o saznanjima upoznata i Federalna komisija za traženje nestalih lica, čiji su predstavnici juče, zajedno sa članovima Komisije za Srebrenicu, obišli sve lokacije na terenu i izjavili da je za njih saznanje o najmanje osam grobnica potpuno novo. Predstavnici Federalne komisije obećali su da će detaljno provjeriti svoje podatke o grobnicama, kako bi i oni bili uvršteni u izvještaj o Srebrenici.

Predsjednik Komisije za Srebrenicu Milan Bogdanić danas je nedostupan, a ranije je saopštio da ispred Komisije neće biti bilo kakvih komentara, do završetka konačnog izvještaja. Ni Amor Mašović, predsjednik Federalne komisije za traženje nestalih lica, danas nije htio komentarisati navode o novim grobnicama.
MAŠOVIĆ
Izjavu o tome još ne mogu dati, jer upravo pišem pismo gospodinu Bogdaniću, u kojem se zahvaljujem za pruženu mogućnost da juče obiđemo te lokacije. Pa, prije nego što njemu uputim pismo, ne bih želio da sadržina pisma dopre u medije. Moraćete da se strpite do sutra.
RSE
Osnovni zadatak Komisije Republike Srpske za istraživanje događaja u Srebrenici jeste da otkrije gdje se nalaze tijela Srebreničana, nestalih u julu 1995. godine. Do sada su u javnosti predstavljena tri preliminarna izvještaja. Zbog opstrukcija u radu Komisije, visoki predstavnik Pedi Ešdaun smijenio je prvog predsjednika Komisije Marka Arsovića, načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske Cvjetka Savića i šefa vladinog Sekretarijata za odnose sa Haškim tribunalom Dejana Miletića. Ešdaun je zaprijetio i da će za eventualni neuspjeh rada Komisije za Srebrenicu odgovornim smatrati predsjednika Republike Srpske Dragana Čavića i premijera Dragana Mikerevića.

Rok do kada bi izvještaj Komisije trebao da bude dostavljen Domu za ljudska prava Bosne i Hercegovine ističe 7. juna. Predstavnici međunarodne zajednice više puta su istakli da od izvještaja o Srebrenici zavisi da li će Bosna i Hercegovina dobiti zeleno svjetlo za pristupanje “Partnerstvu za mir”.
XS
SM
MD
LG