Dostupni linkovi

Del Ponte impresionirana radom hrvatskih sudaca


Odnosi sa Hagom pravosudno su, a ne političko, pitanje pozicije hrvatskih vlasti. Na tom tragu, glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, održala je danas u Zagrebu dva radna sastanka posvećena skorom preuzimanju haških slučajeva od strane hrvatskog pravosuđa.

''Hrvatski odvjetnici stručno su spremni za takva suđenja u Hrvatskoj'', kazao je nakon razgovora sa gospođom del Ponte predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Ranko Pelicarić. Po njegovim riječima predstavnici Komore naglasili su potpunu neovisnost hrvatskih odvjetnika, koja je posebno važna za njihove klijente i za moguća suđenja u Hrvatskoj za ratne zločine.

Glavnu hašku tužiteljicu upravo je zanimala moguća pravna zaštita na tom području. Razgovaralo se i o organiziranju seminara za suce, odvjetnike i tužitelje u slučajevima ratnih zločina već od ove jeseni.

Glavna haška tužiteljica posjetila je i zagrebački Županijski sud. Kako je kazala u intervju za Hrvatsku televiziju, koji će biti objavljen večeras, impresionirana je radom hrvatskih sudaca, posebice njihovim poznavanjem međunarodnog prava. Ona očekuje da će se upravo na zagrebačkom Županijskom sudu voditi suđenje za ratne zločine u Medačkom džepu. Slučajevi generala Rahima Ademija i Mirka Norca će nakon objedinjavanja optužnice biti prvi transfer haškog postupka na neko nacionalno pravosuđe s prostora zemalja zahvaćenim sukobom u prvoj polovici devedesetih.

Glavna haška tužiteljica razgovarala je i sa predstavnicima diplomatskog zbora akreditiranog u Hrvatskoj. Njezin dvodnevni posjet Hrvatskoj prošao je bez ikakvih incidenata, javnih prosvijeda ili okupljanja.
XS
SM
MD
LG