Dostupni linkovi

Socijalisti prete Koštunici


RSE
Reči premijera Srbije Vojislava Koštunice koji u opštirnom intervjuu prenosi najnovije Vreme a koje eksplicitno glase da je nemoguć bilo kakav značajniji pomak na evropskom putu Srbije i Crne Gore bez saradnje sa Haškim tribunalom i da se rešenje mora pronaći u ozbiljnim razgovorima sa Hagom, Briselom i Vašingtonom, do sada su najznačajniji iskorak prvog čoveka nove vlade u pogledu spremnosti da se ispoštuju obaveze Beograda prema Međunarodnom sudu za ratne zločine. Premijer Koštunica nalazi se u Sočiju gde su u toku razgovori sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a njegov stav obrazlaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa ministar pravde u Vladi Srbije Zoran Stojković:
STOJKOVIĆ
Sigurno da treba da se pojača saradnja, sigurno da imamo određenu obavezu, ali sigurno je da politika mora da se promeni da bude atkivna. Aktivna politika podrazumeva i učešće nas kao jednog subjekta u međunarodnoj zajednici ne samo kao nekoga kome se daju nalozi za izručenje i neizručenje. Jedna od bitnih stvari koje se i danas zaboravljaju je ta da država će dati garancije i insistirati kod suda da omogući odbranu tih lica sa slobode do suđenja. Da je bila aktivna politika a ne servilna, ja tvrdim da bi se nama desilo ono što se dešava Hrvatima. Vraćaju im, pa im čak daju određene postupke da sude. Prema tome, u tom smislu ja shvatam saradnju.
RSE
U međuvremenu, na predizbornoj konvenciji u Leskovcu predsednički kandidat Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ponovo je poručio čelnicima Vlade Srbije da i ne pomišljaju na izručenje bilo koga od optuženih pred Tribunalom u Hag, jer će u suprotnom ostati bez potrebne podrške u republičkoj skupštini.
DAČIĆ
Nema izručenja Haškom tribunalu. Mi to smatramo i dalje. Smatrali smo od početka. Ako vlada Koštunice se odluči na tako nešto, mi je više nećemo podržavati.
RSE
Koliko je realna opasnost da nastupi kriza kabineta Vojislava Koštunice u slučaju da ponovo započne otpremanje optuženih za zločine u Hag, pitali smo Kseniju Milivojević, portparola stranke G17 Plus, drugog po snazi partnera u manjinskoj vladi.
MILIVOJEVIĆ
Uopšte ne razmišljam u tom pravcu. Znači razmišljam samo o tome da je saradnja sa Haškim tribunalom neophodna i da je bez nje dalji reformski i evropski put Srbije nemoguć. Ne mislim da će to biti razlog pada vlade, odnosno ako je rečeno nešto tako onda treba videti da li bi tako nešto bilo i realizovano. Ja zaista ne mislim u ovom momentu da bi zbog tako nečeg pala vlada.
XS
SM
MD
LG