Dostupni linkovi

Srbija sita Potemkinovih sela


RSE
Finiš predsedničke kampanje u Srbiji odvija se u okršaju obećanjima trojice proklamovanih favorita - Nikolića, Tadića i Maršićanina, od kojih prvi nudi socijalnu pravdu i jednakost sa novim akcentom obraćanja nacionalnim manjinama, zbog kojih zlobnici, tako preobučene radikale nazivaju radikalnim krilom Građanskog saveza Srbije. Drugi kandidat, demokrata Boris Tadić pomalo neubedljivo podražavajući više manir a manje suštinu Đinđićevog reformatorskog kursa, nudi brzi ulazak u Evropu. A treći kandidat vladajuće koalicije sa najmanjom harizmom, nudi ono što mu pozicija vlasti u ovom trenutku omogućava – borbu protiv kriminala i korupcije. U to ime posle sto dana Vlade slučajno ili ne, sve afere bivše vlasti dobijaju svoj sudski epilog upravo sada u finišu predsedničke trke. Sam Maršićanin tvrdi da istrage koje su najzad pokrenute protiv Nemanje Kolesara, šefa kabineta bivšeg premijera i vlasnika MK Komerca Miodraga Kostića nisu deo predizborne kampanje već rezultat politike Vlade Srbije. Maršićanin je u sredu Radiju B92 rekao da su ti procesi rezultat “politike koja je odlučna da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije”. Predstavljajući svoj predsednički program Maršićanin je, između ostalog, rekao:
MARŠIĆANIN
Kriminala i korupcije na vrhu vlasti nema kao što je na vrhu vlasti bilo i to je dokazano. Dokazano je da je bilo. E, sad je nema. To bi trebalo da bude dobra vest.
RSE
Boris Tadić nudi građanima Srbije brzi ulazak u Evropu, pomirenje, kompromis, što pokušava da demonstrira i svojom kampanjom koja na udarce koji pristižu sa svih strana, a posebice iz tabora drugog demokratskog kandidata Dragana Maršićanina odgovara blagonaklonim neuzvraćanjem udarca. Kada se sve lepe želje međutim sažmu, Tadićeva osnovna poruka biračima je:
TADIĆ
Hoću danas pred vama da kažem sasvim jasno, hoću da nastavim politički projekat koji je započeo moj prethodnik Zoran Đinđić.
RSE
I dok se dva demokratska kandidata nadgornjavaju i svakodnevno šokiraju javnost, Tomislav Nikolić pokušava da obesmisli sva negativna opšta mesta koja se vezuju za radikale iz prošlih vremena. Analitičari primećuju da Nikolić u poslednje vreme osim o socijalnoj pravdi najviše govori o jednakosti svih građana Srbije - Srba, koliko i nacionalnih manjina. A njegova kampanja simbolično je otpočela posetom i darivanjem zapaljene Bajrakli džamije u Beogradu. Na mitingu u Novom Pazaru Nikolić je poručio:
NIKOLIĆ
Ja se nadam da ćemo mi uspeti da ispravimo sporove i nesuglasice koje imamo po Srbiji i mi Srbi između sebe, a i vi Srbi sa predstavnicima raznih manjina koje žive u Srbiji slobodno i mirno. Svaki građanin Srbije biće mi jednak i vi to dobro znate.
RSE
Zanimljivi četvrti po proklamovanom rejtingu kandidat Bogoljub Karić, za čiju vrlo uspešnu i efkentu kampanju ima sve više zainteresovanih, tako da bi konačni rejting Karića mogao predstavljati izborno iznenađenje. On je bogati biznismen koji govori opšteprihvatljivim, takozvanim narodnim jezikom, a naizgled nudi mnogo ali realno. Karić kaže: “Mene interesuje da pokrenem snage Srbije, ljude koji su uspavani, kojima se preko medija priča da će im biti bolje a sve im je gore, da raskrinkam tu laž u Srbiji i da pobedi konačno istina.” Opšti je utisak da su birači u Srbiji prezasićeni Potemkinovim selima te da će se opredeljivati upravo za onu opciju kojoj poveruju da nudi samo ono što zbilja može i da ostvari. A takve gotovo da nema na vidiku.
XS
SM
MD
LG