Dostupni linkovi

Kolesar – kolaterlana šteta


RSE
Kompanija US Steel Srbija i dalje nema nikakav komentar na otvaranje istrage o prodaji Sartida pošto smatra da ona nije predmet priče već je sada reč o tome šta je prethodnilo samoj prodaji, rečeno nam je u ovoj kompaniji. Niko iz kompanije US Steel Srbija nije pozivan u policiju na ifnormativni razgovor. Nemanja Kolesar, bivši šef kabineta pokojnog premijera Zorana Đinđića osumnjičen je za krivično delo podstrekavanja na zloupotrebu službenog položaja. Njegov advokat Slobodan Batričević tvrdi da nema elemenata za ovo delo.
BATRIČEVIĆ
Treba da postoji umišljaj za podstrekavanje i treba da zna da radi neku nedozvoljenu kriminalnu radnju. On nikakve oficijelne obaveze nije imao, nije imao zaduženja niti je imao ingerencije da donosi neke odluke.
RSE
Bivši ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović kaže da policija nije ponudila nikakve nove podatke osim već poznatih u vezi sa prodajom Sartida.
VLAHOVIĆ
Ne, to je uglavnom bila rekapitulacija događaja i na kraju krajeva rekapitulacija i moje uloge pre otvaranja stečaja i nečega što se odnosi na konačni ugovor između Vlade Republike Srbije i s druge strane US Steel.
RSE
Ovo je krupan slučaj koji otvara pitanje šta su javne institucije propustile da urade da bi zaštitile javni interes, kaže Ivan Lalić, potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije i tvrdi da je Sartid najbolji primer kako je proćerdana društvena imovina sa elementima korupcije. Savet za borbu protiv korupcije bavi se slučajem prodaje Sartida već izvesno vreme, kaže Lalić.
LALIĆ
To je jedan izveštaj koji smo mi jako dugo radil i on je veoma obiman i iscrpan. Mi smo njega dostavili Vladi pre 15-20 dana. Naravno postavlja se pitanje kada će on ići u medije.
RSE
Na pitanje da li ovaj slučaj šalje novu negativnu poruku stranim investitorima Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište i demokratiju kaže:
PROKOPIJEVIĆ
To ne može sad da se kaže. Ako je bilo kršenja zakona onda to kao kolatelarnu ima tu posledicu. A ako se pokaže pak da nije bilo ničega onda je to minus za vlasti jer onda je ta poruka možda još upadljivija u smislu da se pokušava pronaći nešto gde ničega nema. E sad, da li nečega ima ili nema, to tek može da se utvrdi kad se taj posao završi.
RSE
Politički analitičar Zoran Stojiljković napominje da su u Srbiji izbori u poslednje vreme tako česti da je teško izbeći vreme kampanje pod uslovom da je raščišćavanje konkretnog slučaja jedina namera vlasti.
STOJILJKOVIĆ
Očito da sve što se radi u fazi klimaksa kampanja, to jest desetak dana pred izbore, ima željenu ili neželjenu direktnu ili indirektnu vezu sa predizbornim marketingom i pojačavanjem kapaciteta i šansi kandidata vladajuće koalicije.
XS
SM
MD
LG