Dostupni linkovi

U Zagrebu se ne očekuju vezivanja lancima


RSE
''Teško je unaprijed procjenjivati što će haška tužiteljica u svojoj torbi donijeti u Zagreb'', kaže sveučilišni profesor i član vladina Savjeta za suradnju sa Haškim tribunalom Ivo Josipović.
JOSIPOVIĆ
Potpuno sam uvjeren da će jedna od tema biti moguće preuzimanje postupaka od strane hrvatskih sudova. Najavljen je i njen posjet Riječkom sudu, što mislim da dovoljno jasno govori o toj namjeri.
RSE
Hrvatski tisak nagađa o mogućim novim optužnicama. Spominju se imena Tomislava Merčepa i bivšeg zapovjednika vojne policije Mate Lauševića. Profesor Josipović misli da to ovoga puta neće biti sadržaj tužiteljičine torbe.
JOSIPOVIĆ
Mislim da će se u jednom dijelu razgovora govoriti o preuzimanju predmeta, a u drugome o suradnji u pogledu onih predmeta koji Haški sud zadržava i koji se vode pred Haškim sudom.
ĐAPIĆ
Nadamo se da je ovo njen posljednji posjet Hrvatskoj i da neće donositi neke nove optužnice.
RSE
Bivša ministrica pravosuđa i SDP-ova saborska zastupnica, Ingrid Antičević-Marinović, ne vjeruje da bi nove optužnice mogle biti glavna tema, ali misli da ih treba očekivati.
ANTIČEVIĆ-MARINOVIĆ
Mislim da su mediji uvijek, na žalost, bili u pravu. I gospođa del Ponte je otvoreno rekla da će ih biti još samo nekoliko. Da je to bilo zadnje potraživanje sigurno bi to decidirano rekla. Teško je nagađati, ali bojim se da to nije sve.
RSE
IDS-ov saborski zastupnik Damir Kain ne smatra da je riječ o oproštajnom posjetu haške tužiteljice Zagrebu, ali ne očekuje ništa spektakularno.
KAIN
Očekujem da će se ponoviti zahtijev za izručenje Gotovine. Očekujem da će se predati još nekoliko optužnica za niže rangirane časnike kojima će se zbog problema sa deficitom Haškoga suda i nemogućnošću da se još nekoliko procesa vodi u Hagu, najvjerojatnije suditi u Hrvatskoj. Očekujem da će pristići zasigurno još jedan prijedlog za nekoga iz političkog vrha. Iluzorno bi bilo spekulirati da će to biti tokom skorašnje posjete.
RSE
Bez obzira što će Haški sud budno pratiti i nadzirati sudske procese koje prepusti Hrvatskoj, glasnogovornik Hrvatske narodne stranke Boris Blažeković zaključuje:
BLAŽEKOVIĆ
To je veliko priznanje hrvatskoj državi i hrvatskom pravosuđu. Očito da se počinje Hrvatska tretirati kao normalna država u kojoj funkcioniraju institucije sistema.
RSE
Profesor Josipović napominje da će domaćem pravosuđu biti prepušteni novi slučajevi.
JOSIPOVIĆ
Dominirat će novi slučajevi i vjerojatno će biti prepušteni neki slučajevi koji su povezani sa onima koji su novi na neki način. Protiv generala Ademija jeste optužnica podignuta, ali ima izgleda da pređe pred domaći sud.
RSE
Haško nadziranje svih tih procesa koje će preuzeti hrvatsko pravosuđe, pravaš Anto Đapić naziva pritiscima.
ĐAPIĆ
Posebno me brine činjenica da će ona posjetiti Rijeku, a to bi mogao značiti posredan pritisak na sudstvo u Hrvatskoj. Svaka optužnica koju ona bude prepuštala hrvatskom pravosuđu morala bi završiti uspješno po Haški tribunal, morala bi biti osuđujuća presuda.
JOSIPOVIĆ
Mislim da svima mora biti jasno, i domaćem pravosuđu i Haškom sudu, da dobro suđenje ne znači osuđujuću presudu.
RSE
''U svakom slučaju'', zaključuje Kain ''Hrvatska će mirno dočekati hašku tužiteljicu Carlu del Ponte, bez obzira je li tome razlog vlastito sazrijevanje ili stroga HDZ-ova kontrola svojih pristaša i donedavno vrlo glasnih skupina''.
KAIN
Bez obzira što će se ubrzo znati o kome će pregovarati gospođa Carla del Ponte, ne očekujem prosvjede, ni vezivanje lancima, ne očekujem skupove na rivi. Uvjeren sam da će vlada učiniti sve što se od nje traži i da će prepustiti sudovima postupanje. Očekujem pravično suđenje.
XS
SM
MD
LG