Dostupni linkovi

Samo šef UNMIK-a može predložiti izmene Ustavnog okvira


Na osnovu Rezolucije 12 44 bilo kakve izmene Ustavnog okvira nisu u nadleznosti skupstine Kosova, objasnjava Kristijan Lindmajer, portparol UNMIKa. To je bio odgovor medjunarodne administracije kosovskoj skupstini, koja je u cetvrtak 27. maja predlozila izmene Ustavnog okvira:
“Na osnovu Rezolucije 12 44 i Ustavnog okvira bilo kakvo razmatranje Ustavnog okvira nije u nadleznosti parlamenta. Samo sef UNMIKa moze da inicira razmatranje izmene tog dokumenta”, kaze Lindmajer.

Kosovski zvanicnici zahtevaju izmene ustavnog okvira kako bi se omogucio prenos rezervisanih nadleznosti. Politicki analiticari isticu da su promene ustavnog okvira neophodne kako bi se definisali odnosi izmedju UNMIKa i kosovskih institucija, cime bi kosovska vlada dobila dodatna ovlascenja vezana za pravosudje, spoljne i unutrasnje poslove, a sto je u rukama sefa UNMIKa. Medjutim, isticu da se eventualne izmene mogu sprovesti samo postovanjem pravne procedure.

Riza Smaka, predsednik udruzenja pravnika Kosova, kaze da se izmene ustavnog okvira mogu izvrsiti na osnovu medjunarodno pravnih dokumenata, a u ovom slucaju to je Rezolucija SB o Kosovu: “Nije trebalo uraditi nesto za sta se zna da nece biti prihvaceno. Zasto dovesti sebe u poziciju da vas neko koriguje, kada je bolje ne uraditi taj posao. Izmene ustavnog okvira se ne mogu izvrstiti jednostranim potezima, jer to predstavlja provokaciju za medjunarodnu zajednicu. Skupstina, kao trenutno najvisi organ vlast na Kosovu, nije nista postigla osim sto je sebe diskreditovala”, kaze Smaka.

Prema njegovim recima zahtev za prenosom nadleznosti se treba razmatrati sa medjunarodnom zajednicom: “Prenos se moze realizovati u pregovorima sa medjunarodnom zajednicom. Najpre se odlucuje o oblastima a zatim se vrsi prenos. Smatram da nije u redu da padnemo na ispitu ukoliko znamo da se to ne mora desiti”, kaze Smaka.

Sva pitanja vezana za ustavni okvir razmatraju se na liniji sef UNMIKa-SBUN. Prema recima Lindmajera UNMIK je otvoren za razmatranje predloga izmena ustavnog okvira u nerezervisanim oblastima i tada se mogu uzeti u obzir stavovi svi strana: “Ukoliko sef UNMIKa u saradnji sa SBUN odluci da je neophodno sprovesti sadrzajne promene u nerezervisanim oblastima, razmatrace se misljenje svih strana, ali rezervisana vlast sefa UNMIKa se mora postovati, kaze Lindmajer. Kosovski analiticari isticu kako se samo uspostavljanjem partnerskog odnosa izmedju UNMIKa i kosovskih vlasti i jasnim definisanjem ko je za sta odgovoran moze prevazici neslaganje oko kompetencija.
XS
SM
MD
LG