Dostupni linkovi

Vojvođanski Hrvati – kulaci ili najamnici?


RSE
Proces privatizacije vojvođanskih kombinata i prodaja zemljišta naišla je na veliko zanimanje Hrvata koji žive u Vojvodini. No oni sami bez pomoći matične države u tome neće moći ozbiljnije sudjelovati. Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Petar Kuntić, nedavno je inicirao razgovor s predstavnicima gospodarstvenika i političarima iz Vukovarsko-sremske županije kako bi potaknuo zanimanje za sudjelovanje u tamošnjoj privatizaciji. Kuntić kaže kako sa tim poslom valja požuriti jer je privatizacijski proces u Srbiji i Crnoj Gori u punom zamahu.
KUNTIĆ
Pošto je sada u Srbiji aktuelna vlasnička transformacija poduzeća svakako da je to glavna tema svih naših razmišljanja. Našom analizom ustanovili smo da je vrlo mali broj Hrvata nešto kupio u vlasničkoj transformaciji, a pogotovo vezano za prodaju poljoprivredno industrijskih kombinata koji su u procesu prodaje putem javnih aukcija.
RSE
Među vojvođanskim Hrvatima vlada bojazan da bi se tamošnji poljoprivrednici mogli pretvoriti u najamnu snagu ostanu li bez zemlje koju sada zajedno obrađaju s većinskim srpskim narodom, te drugim manjinama koji žive na tom prostoru. Sada je zemlja državna, ili kombinatska. ''No, uskoro, neće biti tako'', kaže Kuntić. Vukovarsko-sremski župan Nikola Šafer, koji je podržao inicijativu vojvođanskih Hrvata, ističe dobru suradnju koju njegova županija ima sa općinom Subotica u sklopu međuregionalne prekogranične suradnje. Kaže da zbog toga postoje i dobri izgledi da se hrvatski gospodarstvenici uključe u privatizaciju vojvođansko poljoprivrednih kombinata.
ŠAFER
Vukovarsko-sremska županija u proteklih nekoliko godina se pokušava otvoriti prema okolnom prostoru. Svoj interes vidimo i u davanju određenih inicijativa za gospodarskom, kulturnom, sportskom i svakom drugom suradnjom sa Vojvodinom, a pogotovo sa mjestima gdje žive Hrvati. Imamo kvalitetnu suradnju i sa Skupštinom općine Subotica, sa predstavnicima Hrvata, a njihova inicijativa je da se počne razgovarati o gospodarskoj saradnji, budući da je kod njih proces privatizacije tvrtki, poljoprivrednih preduzaća, zadruga i svega ostalog započeo i da na neki način treba stvoriti preduvjete da Hrvati čim prije i što kvalitetnije budu partneri u tim odnosima.
RSE
Nedavno je tim povodom u Vukovaru održan i sastanak na kojem su sudjelovali svi značajniji gospodarstvenici iz istoka Hrvatske. ''To svjedoči o njihovoj zainetresiranosti da se uključe u privatizaciju kombinata u Vojvodini i otkup zemljišta'', kaže Šafer. Iako je od tada prošlo samo tjedan dana već je postignuto nekoliko dogovora a uskoro se mogu očekivati i prvi konkretni poslovi.
XS
SM
MD
LG