Dostupni linkovi

Vanredna vijest

“BITNA ODGODA” SMANJENJA PDV-A


RSE
Hrvatska vlada i Međunarodni monetarni fond nisu završili pregovore o sklapanju novog stand-by aranžmana. Oni će se nastaviti za tjedan ili dva u Vašingtonu, ali tek ako Sanaderova vlada učini dodatne napore u otklanjanju problema za provođenje zacrtane fiksalne politike. Riječ je o smanjenju proračunskog deficita i zaustavljanju rasta vanjskog duga. Da bi se to ostvarilo, voditelj MMF-ove misije u Hrvatskoj, Dimitrij Demekas, naglašava kako će vlada morati učiniti dodatne napore.
DEMEKAS
Mišljenja smo da se niži deficit može ostvariti odgodom primjene niže stope Poreza na dodanu vrijednost, ali tada će biti teško doći do razine deficita od 4,5 posto ili niže.
RSE
Smanjenje poreza na dodanu vrijednost s 22 na 20 posto bilo je HDZ-ovo predizborno obećanje. Zakon je donesen i s primjenom se trebalo početi početkom iduće godine. MMF upozorava da će se time proračunski priliv samo još više smanjiti. MMF-ovu preporuku hrvatski premijer Ivo Sanader je nazvao “malim uvjetom” za novi stand-by aranžman, dodajući da to pitanje ostaje otvoreno i da će o njemu razgovarati sa socijalnim i koalicijskim partnerima.
SANADER
Rekao sam da sam spreman u ime vlade razmotriti možda bitnu odgodu, ukoliko ne nađemo druge mjere zbog kojih bi smo mogli smanjiti deficit na oko četiri posto. Želimo pokazati fleksibilnost hrvatske vlade, ali isto tako i spremnost da zaključimo i stand-by aranžman u vrlo teškoj situaciji u kojoj se nalazimo.
RSE
Izvješteno je da je u sadašnjem krugu razgovora između MMF-a i Hrvatske postignuto suglasje oko niza glavnih točaka. Teška finansijska situacija, prema riječima voditelja MMF-ove misije, posljedica je dugova prijašnje hrvatske vlade koji se moraju podmiriti iz ovog godišnjeg proračuna.
DEMEKAS
Prema našoj procjeni proračunski deficit u prošloj godini iznosio je 5,9 posto bruto domaćeg proizvoda. Bivša je vlada tvrdila da je njegova visina 4,2 posto. Ta razlika od oko 3,5 milijarde kuna, prema riječima hrvatskog premijera Sanadera, stvara probleme u javnim finansijama.
RSE
Ovisno o tome šta će vlada učiniti, razgovori o zaključenju novog stand-by aranžmana između Hravtske i MMF-a trebali bi se nastaviti za desetak dana u Vašingtonu.
XS
SM
MD
LG