Dostupni linkovi

MMF doveo crnogorsku vladu do zida


RSE
Potvrdu informacije objavljene u medijima da je crnogorska vlada Međunarodnom monetarnom fondu obećala da će, radi nadoknađivanja gubitaka u budžetu zbog donošenja odluke o smanjenju poreza, otpustiti 4200 radnika u državnoj upravi, u resornim ministarstvima već dva dana nijesmo mogli dobiti. Na adresi Ministarstva finansija, čiji je prvi čovijek Igor Lukšić pregovarao sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, saopšteno nam je od strane portparola Ane Miljanić, da možemo dobiti samo izjavu o uštedama koje su predviđene rebalansom budžeta, što je već objavljeno u medijima, a da odgovor na traženo pitanje potražimo od sekretara vlade Žarka Šturanovića ili potpredsjednika vlade za finansijski sistem Miroslava Ivaniševića. Međutim, sekretar vlade Žarko Šturanović ipak tvrdi da je prava adresa za preciznu informaciju o tome šta je obećano predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, Ministarstvo finansija. Jedino su nam u Sindikatu uprave i pravosuđa potvrdili da znaju za namjeru Vlade da smanji državnu upravu za 4000 radnika. Član Sindikata Stanimirka Radošević.
RADOŠEVIĆ
Imali smo tu informaciju. Do kraja 2003.godine trebalo je 10% otpustiti, a ove godine oko 30%, što znači oko 4000 zapošljenih u državnoj upravi. Sada smo iz štampe saznali da je to već aktuelno. Izvjesno je da će biti tih otpuštanja. Stav Sindikata povodom toga je da se to otpuštanje na najbezbolniji način riješi, to jest, da se ispoštuju sve zakonske regulative, kako je to regulisano Kolektivnim ugovorom, Opštim kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu.
RSE
U Sindikatu će insistirati da se otpuštanje obavi isključivo prema profesionalnim i stručnim kriterijumima, a ne političkim i rođačkim vezama, kako se uglavnom zapošljavalo u državnim službama. A prvi tehnološki višak sproveden je preko dokupa staža i penzionisanja.
RADOŠEVIĆ
10% je već odrađeno i to je bilo na nekoj dobrovoljnoj osnovi i zahvatilo je onu kategoriju koja je ispunjavala uslov za penzionisanje ili neke druge.
RSE
Za otpuštanje još 4000 ljudi Vlada je Sindikatu, kako nam je kazala Stanimirka Radošević, obećala obezbijeđivanje socijalnih programa. Međutim, na koji način će se to tačno sprovesti i da li će se u taj broj uračunati i otpuštanje viška zapošljenih u vojsci na teritoriji Crne Gore, kojih sada ima 6500, a treba ih svesti na 3500, nijesmo mogli provjeriti ni u Ministarstvu rada i socijalnog staranja. Ni na jedan od šest fiksnih telefona u Ministarstvu juče i danas niko nam nije odgovorio na poziv, a ni ministar Slavoljub Stijepović nije odgovarao na mobilni telefon.

Kako “Vijesti” pišu, u Vladi još nije precizirano u kojem će se omjeru otpuštati zapošljeni u državnoj administraciji i vojsci. Prijedloge sistematizacije radnih mjesta treba da pripreme sva ministarstva, a Ministarstvo pravde da odobri. U Sindikatu uprave i pravosuđa za sada nemaju uvid u to da li je u državnim organima počela sistematizacija, ali podsjećaju, da je nedavno usvojenim Zakonom o javnim službenicima predviđena Agencija za upravljanje kadrovima, te da će u okviru toga u naredne dvije godine prednost u zapošljavanju i raspoređivanju u državnim službama imati upravo tehnološki viškovi. Na pitanje da li je ova situacija, u kojoj se našla Vlada, posljedica činjenice da se ona godinama ponašala kao socijalna ustanova zapošljavanje ogromnog broja administracije, bez stvarne potrebe i radnih efekata, odgovara koordinator velikog kabineta Liberalnog saveza, ekonomista Aleksandar Radulović.
RADULOVIĆ
To je jedna potpuno pogrešna politika Vlade Crne Gore, koja je očigledno spremna na suštinske i prave reforme tek onda kada bude dovedena do “zida”, što obavezama koje je preuzela iz Memoranduma o razvijanju sa MMF-om, mora da uradi. Iako sad taj broj od 4200 djeluje dosta visoko, može se reći da je to rezultat dugo vremena odlaganja postupka jedne neminovnosti, što znači da smo morali smanjivati javnu upravu i na taj način smanjivati javnu potrošnju, a Crna Gora je u prethodnom periodu vodila neke potpuno suprotne trendove.
XS
SM
MD
LG