Dostupni linkovi

SUSJEDI SU SUSJEDI


RSE
Razgovorima sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore, Svetozar Marović, zaključio je susrete sa prvim ljudima hrvatske vlasti prigodom prve službene posjete Hrvatskoj. ''Razgovarali smo evropski pragmatično'', kazao je Marović.
MAROVIĆ
Raduje me što i sa jedne i sa druge strane imamo tako visok stepen saglasnosti oko glavnih političkih ciljeva i glavnih evropskih vrijednosti. Karakter tih odnosa može samo pozitivno uticati na stabilnost demokratije i evropizacije čitavog ovog regiona.
RSE
Premijer Sanader za koga je ova posjeta iznimno značajna, kako bilateralno, tako i za bolju suradnju u regiji:
SANADER
Nitko u Evropi nije više zainteresiran od nas za punu stabilizaciju političkih prilika u jugoistočnoj Evropi. Riječ je o našoj koži, o našim granicama i našoj budućnosti.
RSE
Marović sa suradnicima razgovarao je danas i sa predsjednikom Republike Stipom Mesićem i predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom. ''Pitanje povratka izbjeglih nije samo humanitarno pitanje'', kazao je Mesić nakon susreta.
MESIĆ
To je i pitanje državnih interesa Republike Hrvatske. Želimo se potvrditi kao zemlja zrele demokracije, a to možemo onda ako naši građani vjeruju u tu demokraciju. Samo u tom slučaju će se vraćati. Zato Hrvatska obnavlja svima domove, bez obzira tko ih je srušio i u kojoj prilici.
RSE
Iako je naglasak razgovora bio na budućnosti, pitanje neriješene granične crte na Dunavu nije se moglo zaobići. Je li nalaz Badenterove komisije kako su bivše republičke granice, granice novonastalih država, dogovoren kao temeljno načelo, zanimalo je novinare. Za Mesića Badenter je o principima.
MESIĆ
Kada kažem o principima na kopnu, onda ne govorim o svakom metru ili kilometru. O tome se mora donijeti sporazum, ali na određenom principu.
RSE
Marović na isto pitanje odgovara kako će temeljno načelo biti sporazum dviju strana.
MAROVIĆ
Pustimo da oni koji će se baviti u obje vlade o tome direktnije razmijene mišljenje, pa i konačno utvrde sva pravna ili bazična opredjeljenja koji će ih rukovoditi u konačnom rješenju.
RSE
Dodajmo da i Sanader ocjenjuje pitanje granice nepotrebnim. Još jedna tema je interesirala novinare: Ocjena jačanja središnjih organa u Bosni i Hercegovini. Mesić pozitivno ocjenjuje reforme carine i vojske.
MESIĆ
To je jedan pozitivan pomak. Možda bi se ti procesi mogli ubrzati, ali to ovisi o odnosu političkih snaga i interesa u samoj Bosni i Hercegovini. Što se nas tiče, mi želimo surađivati do kraja s Bosnom i Hercegovinom. Što bolje funkcioniraju njihove državne institucije, to je i suradnja bolja.
RSE
Na isto pitanje predsjednik Marović kaže kako je državna zajednica spremna pomoći unutar međunarodnih okvira i Dejtona.
MAROVIĆ
Veoma nam je stalo da sve političke odluke koje se donose unutar Bosne budu u interesu građana i entiteta Bosne i Hercegovine kako bi se proces i materijalne i političke stabilizacije regiona vodio u željenom pravcu.
* * * * *
PRVI SLUŽBENI POSJET PREDSJEDNIKA SRBIJE I CRNE GORE SVETOZARA MAROVIĆA HRVATSKOJ, U GLAVNOM JE GRADU TE ZEMLJE POPRAĆEN UGLAVNOM POZITIVNIM KOMENTARIMA, KAKO POLITIČARA, TAKO I GRAĐANA


RSE
''Svaki posjet visokih dužnosnika Srbije i Crne Gore Zagrebu, i obrnuto, valja pozdraviti i nadati se da će, i to ne samo u diplomatskoj frazeologiji, biti korak naprijed'', prokomentirao je prvi službeni posjet predsjednika Srbije i Crne Gore Zagrebu bivši hrvatski ministar vanjskih poslova i predstavnik najveće oporbene stranke, SDP-ovac Tonino Picula.
PICULA
Još dok sam obnašao dužnost ministra vanjskih poslova, koristio sam svaku prigodu da istaknem kako odnosi između Zagreba i Beograda nisu obična bilaterala, jer oni uvijek povratno utiču i na odnose u cijeloj regiji, pogotovo na Balkanu i na jugoistoku Evrope, a onda stvaraju određenu sliku i u međunarodnoj zajednici, pogotovo u onom dijelu čiji dio želimo biti i mi i Srbija i Crna Gora.
RSE
Picula dodaje kako Marovićev premijerni posjet Zagrebu ipak pada u vrijeme kada se u Beogradu obnavljaju neke dileme za koje je mislio da su arhivirane.
PICULA
Govoriti o karakteru agresije na Hrvatsku, pogotovo kada to govori ministar vanjskih poslova, sigurno da su stvari koje imaju i negativan odjek u Hrvatskoj. Pogotovo se to ne bi smjelo govoriti ukoliko se planira prva posjeta Zagrebu. To može biti predmet nekih refleksija u nekim drugim situacijama, ali na taj način manifestirati jedno krivo razumijevanje političkih procesa u proteklih desetak godina, sigurno nije dobar uvod u ozbiljne razgovore.
RSE
Predsjednik jedne od najjačih desnih stranaka, Stranke prava, Anto Đapić pozdravlja dolazak Svetozara Marovića u Zagreb. Zadovoljan je i sadržajem razgovora.
ĐAPIĆ
Pitanje granice i pitanje nestalih branitelja mislim da su dobre teme, ali je pitanje koliko će biti iskrenosti u tom cijelom projektu. Mislim da je dobro da dolazi do kontakata i razgovora i da se probaju rješavati pitanja koja su između Hrvatske i Srbije i Crne Gore otvorena.
RSE
''Sam posjet predsjednika Srbije i Crne Gore Hrvatskoj može biti dobar znak normalizaciji dobrosusjedskih odnosa u cijeloj regiji'', ističe predsjednik Hrvatske seljačke stranke, Zlatko Tomčić ali dodaje:
TOMČIĆ
Teško je razgovarati o budućnosti a da se ne dotaknu pitanja prošlosti. Na ovim prostorima se mora znati tko je što u koje vrijeme učinio. To je po meni najbolji put da se otvaraju teme budućnosti. Nemam dvojbe da budućnost ne može vječito počivati na prošlosti. Razjašnjavanje prošlosti je dobar uvod u budućnost.
RSE
Predsjednik Liberalne stranke, dr. Ivo Banac:
BANAC
Sve je to na razini simbolike. Važno je da se to događa i važno je da se to nastavi.
RSE
I većina građana koje smo anketirali smatra kako su unatoč svemu dobrosusjedski odnosi između Srbije, Crne Gore i Hrvatske nužnost:

- Da, moramo se družiti, kao i sa Slovencima. Uzeli su naše devize, ali moramo biti dobri sa njima. Oni bi naše more. Ipak, susjedi su susjedi.

- Ima tu još problema koje treba riješiti. U ime tih problema treba se sastajati.

- Neki naši pojedinci galame na našeg predsjednika: Mi smo Hrvati i mi nismo ništa napravili. Ja nisam takav. Pokušavam biti objektivan.

- Neka se slažu, neka dobro rade, samo neka Drašković ne dolazi u Zagreb. O Maroviću nisam ništa loše čula.

- Drago mi je da se poboljšava situacija i da su međunarodni odnosi bolji. Nadam se da će tako biti i između naroda.

- Pomirenje mora biti, jer se bez njega ništa ne može riješiti. To što je bilo, bilo je. Treba se s tim pomiriti. Mrtvi se ne mogu vratiti, a ovu štetu koju su napravili trebaju platiti. Na mladost ne smijemo prenijeti mržnju.
XS
SM
MD
LG