Dostupni linkovi

Vanredna vijest

DOŠLO VREME ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE NA KOSOVU


Korupcija je vrlo ozbiljno pretnja za Kosovo imajuci u vidu da ono ima mlade i krhke institucije, rekao je premijer Kosova Bajram Rexhepi, govoreci na promociji strategije za borbu protiv korupcije koja je izradjena u njegovom kabinetu. I dok korupcija u ovim okolnostima jaca i sredstva kojima se sluzi sve su sofisticiranija, istovremeno poverenje gradjana u insittucije, red i zakon bledi, rekao je premijer Rexhepi. Premijer se angazovao da vlada Kosova iskoristi sva sredstva koja ima na raspolaganju u borbi protiv ove pojave.

“Doslo je vreme da se na Kosovu jedna sveobuhvatna strategija za borbu protiv korupcije i zakonskog odredjivanja antikorupcijskih mehanizama je veoma znacajna, kako bi opredelenje za borbu protiv korupcije sto prije se uspostavi u zakonske okvire. Zato smo se odlucili da izradimo ovu strategiju kao jedan od prioritetnih zadataka, ciji ce rezultati sigurno biti dugorocni”, rekao je premijer Rexhepi.

Iznoseci stavove sefa UNMIK-a o ovom pitanje, Jean Christian Cady , zamenik sefa UNMIK-a za oblast pravosudja i policije, kaze kako ce borba protiv korupcije biti duga, ali niko, kaze on, ne treba da sumnja da ce se cilj ostvariti.

“Korupcija je rak za drustvo, ona je unistava, zato ne treba nista stedeti da bi se protiv ove pojave borili agresivno i sa svim sredstvima”, kaze Cady.
Treba ubrzati izradu planova al i konkretna dela, da se sa reci predje na dela protiv korupcije, preporucuju UNMIK-u i vladi Kosova predstavnici Evropske agencije za rekonstrukciju i Saveta Evrope.

Sa druge strane, predstavnici civilnog drustva su ocenili kako medjunarodna administracija i kosovske institucije nisu nista uradile u borbi protiv korupcije. Jetmir Balja iz nevladine organizacije “Forum” kaze kako je strategija koja je predstavljena vrlo dobra, ali da se ne vidi konkretna dela u borbi protiv korpucije.

“Nasi organi vlasti su bili nula efektivni. Mi govorimo o nula tolerancije protiv korupcije, ja govorim o nula efikasnosti. Institucije koje su sada na vlasti treba da ostvare ovaj plan , dok su one i same ukljucene u korupciju on se nikada nece ostvariti. Nas pozivaju da ukazujemo na korupciju, mi i mediji to vec godinama radimo, ali se ne preduzima nista u borbi protiv korupcije”, kaze Baljaj.

Ima li na Kosovu korupcije, sta o tome misle obicni gradjani.

“Mislim da ima korupcije na Kosovu, ali ne mogu reci oblike”, kaze jedan studenata, dok nasa druga sagovornica takodje potvrdjuje postojanje korupcije.

“Da postoji, postoje razliciti oblici korpupcije”.

Antikorupciona strategija vlade Kosova treba da se usvoji od strane Skupstine Kosova. Istovremeno predstavnici vlade zele da kroz javne rasprave skupe sto vise misljenja o najboljim metodama i sredstvima za borbu protiv ove pojave koja, kako se procenjuje, sve vise postaje deo kosovskog drustva
XS
SM
MD
LG