Dostupni linkovi

UMJETNIČKA OSTAVŠTINA TOŠE DABCA ILI BENETTONOVE ŠTRAMPLICE?


P. DABAC
To je memorija nacije. Tko se ne bude za to brinuo, izgubit će jedine autentnične dokumente neke prošlosti, nekog života.
RSE
Riječ je o izuzetno vrijednoj zbirci, ne samo za grad Zagreb, već hrvatsku fotografiju uopće, ističe ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu Snježana Pintarić:
PINTARIĆ
Tošo Dabac započeo je svoj rad tridesetih godina i već tada, kada započinje raditi, otvara svoj atelje u Zagrebu. Njegovi su radovi zapravo potpuno iste kvalitete kao i radovi koji nastaju u evropskim i svjetskim metropolama tridesetih godina.
RSE
Tošo Dabac je svojim aparatom bilježio život punih 40 godina, sve do svoje smrti 1970. godine:
PINTARIĆ
Tošo Dabac je snimao, ne samo Zagreb, već i spomenike cijele bivše Jugoslavije, ljude i običaje, najrazličitije motive kao što je između ostalog i industrijska arhitektura, što je tada, četrdesetih i pedesetih godina, bilo vrlo napredno. Tako da je tijekom svog života skupio preko 200 tisuća negativa, cijeli niz fotografija. Uz sve to, sačuvana je i dokumentacija i dio opreme njegovog ateljea.
RSE
Podržava ideju Dabčeva nećaka kako bi sve bilo najbolje ostaviti i čuvati u samom ateljeu:
PINTARIĆ
U njegovom ateljeu su se okupljale umjetničke ličnosti i ličnosti iz svijeta kulture grada Zagreba i njegov atelje bio je kultno mjesto. Zbog toga nije zaštićena samo njegova zbirka, već je zaštićen i prostor kao „Atelje Dabac“.
RSE
No upravo je tu sitnicu u prodaji prostora netko namjerno zaboravio, kaže savjetnica za kulturu predsjednika države Maja Razović, koja je o problemu Dabčeve ostavštine pisala još sredinom osamdesetih kao novinarka „Vjesnika“:
RAZOVIĆ
Kako sada stvari stoje, 200 tisuća negativa i fotografija, izravno vezanih za Zagreb i Hrvatsku, najvjerojatnije će morati iseliti iz Dabčeva ateljea u „Ilici“, kako bi se baš tu, ne znam da li uopće treba govoriti kultnom mjestu i hodočašću svih ljubitelja fotografije, u budućnosti prodavale Benettonove vunene štramplice.
RSE
Profesor Petar Dabac razočaran je i umoran od dvadesetogodišnje brige i borbe za umjtničku ostavštinu svog rođaka:
P. DABAC
Krajnje rješenje vidim u mogućnosti da naprosto to sve uzmem sa sobom i preselim doma. Samo u tom slučaju, to će biti konzervirano i nedostupno. To je ono što mi je žao.
RAZOVIĆ
Bojim se da je u ovoj fazi, bitku za 200 tisuća negativa Toše Dabca, dobio Benetton. Da li će netko u gradu imati snage da to pokuša ispraviti, to ćemo vidjeti u mjesecima koji su pred nama.
XS
SM
MD
LG