Dostupni linkovi

SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI HRVATSKE I SCG STUPA NA SNAGU 1. SRPNJA


RSE
Otvorena pitanja postoje, ali postoji i dobra volja da se ona riješe, zaključak je hrvatskog premijera Ive Sanadera i potpredsjednika Srbijanske vlade Miroljuba Labusa, nakon današnjeg prvog susreta nakon formiranja novih Vlada u Zagrebu i Beogradu.

Poruke Evropske unije (EU) Hrvatskoj su poruke regiji, kazao je Sanader:
SANADER
Hrvatska svojim putem prema EU, koji će biti sve intenzivniji i sve dinamičniji, ne želi „pobjeći“ iz regije, nego želimo pomoći svima koliko budemo mogli, koliko bude tražena ta pomoć s naše strane. Želimo pomoći našim susjedima da što prije i oni krenu prema EU. Ja sam siguran da što prije Hrvatska uđe u EU, to prije će ući i Srbija i Crna Gora.
RSE
Vlada Srbije pozitivno ocjenjuje politiku Sanaderove Vlade prema EU, manjinama i susjedima i Sanader u Vladi Srbije ima partnera na kojeg može ozbiljno računati, kazao je Labus:
LABUS
Moje je mišljenje, a mislim da je to mišljanje i Vlade Srbije, da stabilnost u Jugoistočnoj Evropi zavisi od osovine Zagreb-Beograd i mi ćemo sve uraditi da ta osovina dobro funkcioniše. Niko sa strane ne treba da nam sugeriše kako ćemo rešiti otvorena pitanja. Mi smo danas o tome razgovarali i mislim da smo se sporazumeli.
RSE
Hrvatski premijer je izvijestio da će bezvizni režim za građane Srbije i Crne Gore biti produljen do konca godine. Naime, otvoreno pitanje ostaje policijsko preuzimanje kontole granice u Srbiji i Crnoj Gori, na što je Labus odgovorio kako to nije političko nego financijsko pitanje:
LABUS
Naša granica je velika granica i ovoga momenta naša policija nema tehničkih sredstava da preuzme čuvanje svih naših granica, ali ćemo mi videti da li je to moguće u fazama, u delovima.
RSE
Sporazum o slobodnoj trgovini između dviju zemalja stupa na snagu 1. srpnja i on će osnažiti suradnju dvaju gospodarstava. Hrvatska sada ima suficit, ali to ne mora tako ostati, kazao je Sanader.

Prioritet su i dalje rješavanja humanitarnih pitanja koja su nasljeđe rata. Naime, Hrvatska i dalje potražuje 1200 svojih nestalih građana.

Labus se danas susreo i sa hrvatskim ministrima gospodarstva i evropskih integracija, kao i sa predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj. On se u Hrvatskoj gospodarskoj komori susreo na ručku i sa predstavnicima hrvatskih tvrtki koje su prisutne ili žele biti prisutne na tržištu Srbije – „Podravkom“, „Končarom“ i „Janafom“, „Agrokorom“, „Inom“ i drugima. U tom kontekstu dodajmo da se danas razgovaralo i o naftovodu od Konstance do Jadrana i naglasilo prioritet sklapanja sporazuma o veterinarskoj i fitosanitarnoj suradnji.
XS
SM
MD
LG