Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UJEDINJENJE MOSTARA - SAMO ZA VATROGASCE


RSE
Iako su prošla četiri mjeseca od proglašenja novog Statuta Grada Mostara, čime su općine i zvanično prestale postojati, prema mišljenju većine građana, veoma malo stvari se promijenilo u svakodnevnom životu grada. Naime, Mostar i dalje funkcioniše podijeljeno.
GRAĐANIN 1
Ja ne vidim ništa novo, ništa osobito. Kakvo je stanje i kako će biti, to je nepredvidivo. Mnogi su nezadovoljni i s jedne i s druge strane i to je proces, po mom mišljenju, jako dugačak.
GRAĐANIN 2
Ne bih rekla da će biti nekih pomaka, ali, eto, ljudi se nadaju. Pa sad, ostaje da vidimo.
GRAĐANIN 3
Isto je kao što je bilo.
RSE
Da je Mostar i dalje tipičan primjer antigrada, mišljenja je i sveučilišni profesor Slavo Kukić, koji ističe kako su vitalne funkcije Grada i dalje podijeljene: institucije obrazovanja, kulture, zdravstva, informiranja. Čak se, dodaje Kukić, i društveni život odvija zasebno, u istočnom i zapadnom dijelu grada.
KUKIĆ
Umjesto starog Korza, mi danas imamo dva korza. Pri čemu su to mjesta okupljanja dvije zajednice, jedne u istočnom, druge u zapadnom dijelu grada.
RSE
Ipak, predstavnici međunarodne zajednice i dalje izražavaju zadovoljstvo postignutim. Kako ističe Verner Wnendt, specijalni izaslanik visokog predstavnika za Mostar, o mnogim stvarima se još razgovara, ali su postignuti i određeni napreci.
WNENDT
Taj napredak možete osjetiti po broju projekata koje potpisuje Gradska uprava, kao što je obnova ulica ili skorašnje ujedinjenje Komunalnog preduzeća. Dakle, napredak će uskoro osjetiti i građani.
RSE
Unatoč optimizmu specijalnog izaslanika za Mostar, jedina ustanova koja je u protekla četiri mjeseca zvanično ujedinjena jeste mostarska vatrogasna stanica, sa jedinstvenim pozivnim brojem. Početak njenog rada u Mostaru ozvaničio je visoki predstavnik. Međutim, i ujedinjena vatrogasna stanica i dalje ima dva odvojena žiro-računa. Mostarski gradonačelnik Hamdija Jahić naglašava kako se u Gradskoj upravi radi na sistematizaciji radnih mjesta, nakon čega će se pristupiti imenovanju mješovitih nadzornih i upravnih odbora paralelnih institucija, koje su bile finnsirane općinskim proračunima. Nakon toga, uslijediće najteži dio posla: ujedinjenje ustanova, ali i otpuštanje viška uposlenih. Sve ovo, smatra Jahić, cijeli proces čini bitno sporijim. Na pitanje: da li postoje političke opstrukcije u implementaciji Statuta?, direktan odgovor gradonačelnik Jahić nije želio dati, ipak, naglasivši odgovornost mostarskog Gradskog vijeća za sporost procesa.
JAHIĆ
Na žalost, moram da konstatujem da sam i danas zabrinut, jer posljednji prekid sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je trebao biti donesen niz važnih odluka i na kojoj je bio podijeljen prvi nacrt budžeta, izaziva da kažem kašnjenja određena, jer mi smo vezani za određene rokove. Zbog toga sam zatražio da Gradsko vijeće, radi implementacije, zasjeda u kontinuitetu.
RSE
Rok do kojeg Gradsko vijeće treba usvojiti trajni gradski proračun je 31. maj. Obzirom da se još ne zna koje će institucije biti finansirane iz ovog budžeta, teško je vjerovati da će Gradsko vijeće ovaj rok i ispoštovati. S druge strane, i posljednja sjednica Gradskog vijeća, koja je naprasno prekinuta, jer se vijećnici nisu mogli usaglasiti oko prijedloga novog radnog poslovnika, dokazuje da vodeće političke partije: Hrvatska demokratska zajednica i Stranka demokratske akcije i dalje nastavljaju politiku opstrukcija. Unatoč pozitivnim izjavama, ovoga su, čini se, svjesni i predstavnici međunarodne zajednice, koji su, sasvim neočekivano, najavili i povratak njemačkog diplomate Norberta Wintersteina u grad Mostar, inače bivšeg predsjedavajućeg Komisije za izradu Statuta Mostara, čija će dužnost, kako saznajemo, biti intenziviranje rada svih nadležnih institucija na provedbi odluke visokog predstavnika.
XS
SM
MD
LG