Dostupni linkovi

POLJOPRIVREDNICI BIH PONOVO PRIJETE BLOKADOM GRANIČNIH PRELAZA


RSE
Ukoliko Parlamentarna skupština BiH na sjednici, koja bi se trebala održati 21. maja, ne usvoji mjere za zaštitu domaće proizvodnje, odnosno zakon o kvotama za uvoz mesa, poljoprivredni proizvođači iz BiH će blokirati sve granične prelaze, rekao nam je danas predsjednik federalnog Saveza poljoprivrednih proizvođača Smail Hadžalić:
HADŽALIĆ
Prvo ćemo zabraniti ulaz fizički, to je blokada svih pet graničnih prelaza na koje ulazi roba iz Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore. Vjerovatno je druga mjera o kojoj intenzivno razmišljamo da blokiramo kuće poslanika koji budu protiv toga. To će biti druga mjera koja će biti razmatrana sada, u ovoj drugoj sedmici.
RSE
Isti stav ima i predsjednik poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Vladimir Usorac.
USORAC
Ako to ne usvoje, moraju naći rješenje, nek izvole naći rješenje. Ili mi onda moramo na ulicu, na granice, u gradove. Nemamo šta drugo raditi.
RSE
Usvajanjem ovog zakona trebali bi se riješiti tržni viškovi domaćeg mesa, koje proizvođači ne mogu prodati, a ne mogu ni izvesti, jer se sa cijenama ne mogu nositi sa zemljama koje obilno pomažu svoju poljoprivrednu proizvodnju.
USORAC
Taj zakon o kvotama predviđa da se, za uvezenu određenu količinu mesa, mora otkupiti domaća proizvodnja. I po tom osnovu treba da se otkupi nekih 13.000 svinja, kao i oko 10.000 ili 11.000 bikova, te određena količina pilećeg mesa.
RSE
Proteste za 21. maj najavljuju i predstavnici živinara i peradara BiH, čija je proizvodnja najugroženija. Zalihe pilećeg mesa u BiH, koje se smješta u hladnjače, dostiglo je 3.000 tona. Predsjednik Udruženja Zlatan Ivanović:
IVANOVIĆ
Konretno, dakle, 21-og izlazimo, a do 21-og ima da se u paketu riješi, da se barem počne rješavati ova kvota. To Parlament treba da usvoji, to je prošlo Vijeće ministara. Onda, rješavanje tržnih viškova stoke i mesa, ugovori o slobodnoj trgovini. Evo, to su te tri stvari koje mi tražimo da nam se do 21-og riješi. Ukoliko se ne riješi ni jedna od njih, mi izlazimo 21-og, ovo što smo trebali 14-og izaći na proteste.
RSE
Nezadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača BiH leži u činjenici da, ni četiri godine nakon potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini, kojim su carinske stope svedene na nulu, država nije poduzela nikakve mjere za zaštitu domaće proizvodnje. Primjena sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama u okruženju trebala je početi 1. januara, ali su se, zbog protesta poljoprivrednih proizvođača, počeli primjenjivati tek od 1. aprila. Parlamentarna skupština BiH, na sjednici 4. maja, nije prihvatila mjere za zaštitu domaće proizvodnje, koje je predložio Savjet ministara BiH, uz obrazloženje da ih predlagač nije dovoljno objasnio. Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić:
ŠPIRIĆ
Ja, kao poslanik, želim da se bavim na takav način politikom da Vijeće ministara izlazi sa računicom, a ne sa političkim obećanjima.
RSE
Poljoprivrednici, međutim, smatraju da iza svega stoje određeni trgovački lobiji, što očekuju ponovo da se desi.
HADŽALIĆ
Očekujemo ponovo uticaj određenih lobija, a to su “Koko džada” i “Perutnina Ptuj”.
XS
SM
MD
LG