Dostupni linkovi

PRIŠTINA: DECENTRALIZACIJA STABILIZIRA KOSOVO


Ramus Tahiri istice da ce u skladu sa preporukama Saveta Evrope kosovski parlament usvojiti zakone o lokalnoj upravi i drugim administrativnim pitanjima: Predvideli smo da usvojimo zakone koji se odnose na lokalnu upravu, teritorijalnu podelu i druga administrativna pitanja, do 2006. godine. Ali aktuelna situacija na Kosovu nalaze da taj proces pocne ranije, kako bi se izvrsila integracija unutar Kosova i realizovao process prenosa centralne vlasti na lokalne nivoe”, kaze Tahiri. On istice da se putem decentralizacije moze resiti integracija Srba u kosovske strukture: “Reforma lokalne vlasti bi resila problem srpskih enklava i severnog dela Kosova, time da se putem decentralizacije desi integracija Srba”, kaze Tahiri.

Decentralizacija vlasti na Kosovu je uslov zastite i ostanka Srba na Kosovu, ocenjuju predstavnici kosovskih Srba. Sladjan Ilic, predsednik opstine Strpce, u kojoj zivi vecinsko srpsko stanovnistvo a koja se nalazi na jugu Kosova, kaze da postoje dva aspekta decentralizacije. “Tehnicki aspekt podrazumeva efikasnost lokalne administracije i politicki aspekt, koji treba da pruzi odgovor na pitanje dali samo decentralizacijom vlasti Srbi mogu da ostanu na Kosovu”, kaze Ilic: “Mislim da je prvi korak ka decentralizaciji da moraju vlasti iz Beograda s privremenim vlastima iz Pristine da sednu za istim stolom i da otvoreno razgovaraju o tom pitanju, bez prejudiciranja bilo kakvog konacnog statusa Kosova. Ovde se postavlja drugo pitanje a to je da li decentralizacija moze da se iskoristi u politicke svrhe i da instrumente decentralizacije koristimo za zastitu srpske zajednice na Kosovu, jer je ocito projekat multieticnosti na Kosovu doziveo kolaps posle pet godina. I sad se postavlja, legitimno mogu da kazem, pitanje dali je decentralizacija mozda jedan od nacina gde ce Srbi moci da opstanu na Kosovu”.

Nedavno je vlada Srbije predstavila Plan o Kosovu, kojim se predvidja formiranje regiona za srpsku zajednicu. Administracija UNMIKa, zajedno sa Kontakt grupom, analizira taj Plan, ali odbacuje svaka resenja koja vode ka podeli ili kantonizaciji Kosova.

Sladjan Ilic ocenjuje kako nisu realne ocene da ce decentralizacija dovesti do podele:
“Decentralizacija moze samo da donese stabilizaciji Kosova jer ce Srbi biti motivisani da se politicki angazuju u tom politickom procesu”.

Prema recima Ramusa Tahirija reforma lokalne vlasti moze biti uspesna samo ako Srbi prihvate integraciju u lokalne institucije, sto ce pomoci da realizuju srpski interesi na Kosovu: “Putem reforme lokalne vlasti ili decentralizacije, putem formiranja novih opstina na Kosovu, moci cemo da realizujemo i nacionalne interese Srba, koji su gradjani Kosova i koji prihvataju kosovsku vlast”, kaze Tahiri.
XS
SM
MD
LG