Dostupni linkovi

Za SAD pregovori o statusu Kosova završeni, vreme je za odluku


SAD smatraju da nakon dvogodišnjih pregovora, predloga Martija Ahtisarija kao i poslednje runde razgovora nastavak pregovora ne bi ništa promenio, izajvio je za Radio Slobodna Evropa američki predstavnik u međunarodnoj posredničkoj trojki Frenk Vizner.
"Obe strane ostale su čvrsto na svojim pozicijama. Srbija se zalaže za autonomiju, Kosovo za nezavisnost. Dalji pregovori ne bi ništa promenili u njihovim stavovima. Sada je vreme da suverene države donesu odluku. Rusija i SAD imaju različita viđenja budućnosti Kosova. Ponavljam, smatram da nastavak pregovora nema smisla i vreme je da SAD i njegovi saveznici i prijatelji u međunarodnoj zajednici u narednih nekoliko sedmica donesu odluku o statusu Kosova", kazao je Vizner. On je međutim istakao da to nikako ne znači zaobilaženje Saveta bezbednosti.
"Naravno, 19. decembar je veoma važan datum. Rezolucija 1244 i dalje treba da važi za Kosovo. To je obavezujući dokument. Istovremeno, suverene vlade koje čine Savet bezbednosti ili su van njega takođe treba da donesu odluku. Mi smatramo da to rešenje treba da se zasniva na Ahtisarijevom planu o nadlgedanoj nezavisnosti i da neće biti odugovlaćenja".
Na pitanje kako komentariše najavu vlasti u Srbiji da će zatražiti od Međunarodnog suda pravde ocenu zakonitosti akta o nezavisnosti Kosova, Vizner je kazao.
"Srbija ima suvereno pravo da postavi to pitanje pred Međunarodnim sudom ili bilo kojom institucijom. To je u potpunosti razumljivo. Istovremeno, smatramo da je pravi trenutak da se nakon 8 godina reši ovo pitanje. Misija Ujedinjenih nacija je obavila svoj deo posla i njen mandat ističe. Potrebna je odluka jer je status quo neodrživ", kazao je Vizner za Radio Slobodna Evropa.
XS
SM
MD
LG