Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Senad Švraka, zvani Barba, iz Tuzle, sam je jedrilicom preplovio Indijski okean, a imao je želju da bude i svjetski moreplovac - prvi iz BiH. Put oko svijeta mu za sada nije uspio, ali ovog 33-godišnjeg barbu ne napušta nada. Želio bi, kaže, i na Mjesec.

Dok je za mnoge u BiH san otići i na Jadransko more na ljetovanje, za moreplovca Senada Švraku iz Tuzle sada je jedino san putovanje na Mjesec, za koji misli da će kad-tad ostvariti. Naime, Senad Švraka, nakon dvije godine putovanja Indijskim okeanom, došao je ponovno u Tuzlu i već planira kako oploviti cijeli svijet. Svoje avanturističke dane pristao je pričati i za naš program:
“Putovanje koje sam predvidio od Tajlanda do Madagaskara trebalo je ukupno trajati šest mjeseci, sa tromjesečnim boravkom na pustom otoku. Šta to znači? To znači da su putovanje i brod moraju jako pažljivo planirati unaprijed. Mora se znati šta će mi za četiri mjeseca trebati da jedem, koje trebam rezervne dijelove za brod, kako sa strujom itd. Sve je to stvar planiranja. Krstarenja su uspješna ili se pretvaraju u košmar - u zavisnosti od prethodnog planiranja. Preživljavanje, nazovimo ga tako, nije bilo problem. Ima kokosovih oraha dosta i na nekim ostrvima ima nešto malo voća - manga, papaje, ali dosta je teško doći do toga. Treba biti malo krvoločan. Znate, ja sam izgubio lovački nagon. Ima ptica. Ptice se mogu, sve morske ptice, jesti, ali ja stvarno ne bih bio u stanju ubiti pticu da je pojedem. Meni je to isto - otići dva dana na Vlašić ili tri mjeseca na pusti otok - to su samo različiti mediji. Kad bi se moglo ići na Mjesec, ja bih se prvi prijavio.”
Senad je bio i na usamljeničkoj plovidbi preko okeana i tromjesečnom boravku na pustom otoku. Zanimalo nas je što je radio sam i kako je uopće izdržao toliko vrijeme biti usamljen:
“More, delfini, zvijezde, nebo, sunce, ljeta, valovi - nije nikad dosadno. Uostalom, zašto se mora stalno nešto raditi? Znate, mi živimo u jednoj civilizaciji u kojoj se jako brzo živi i valjda smo izgubili tu umjetnost da ništa ne radimo. Pa, eto, ja pokušavam malo da obnovim tu staru umjetnost. I na pustom otoku jede se riba, riba i opet riba.”
Za moreplovca Senada na otvorenom moru nema čak ni opasnih životinja:
“Ja sam želio da se susretnem sa sirenama, ali izgleda da je sirena ipak izmišljeno biće - barem ja je nisam vido na moru. Vidio sam tamo u tropskim morima ajkule jer one tamo plivaju, ali one nisu strašne, znate. Opasnost od ajkula je jako precijenjena, izvikana. Osim velike Bijele ajkule, većina drugih ajkula je skoro potpuno bezopasna, osim ako su u stanju one frenezije hranjenja. Ja sam negdje čuo podatak - da li je on tačan, ali ako nije tačan vjerovatno nije daleko od istine - da otkako se vode statistike ajkule su pojele 70 ljudi, a ljudi godišnje ubijaju 100 miliona ajkula. Prema tome, ja mislim da se tu vidi ko je opasniji.”
Budući da je Švraka i diplomirani kamerman i da je radio dugo vremena u američkoj ambasadi u Parizu, zanimalo nas je kako on, kao dobar poznavatelj situacije u svijetu, gleda na svoj povratak u BiH:
“Bosanci i Hercegovci ne treba da budu zabrinuti zbog toga što neki neodgovorno govore o propasti države, o političkoj krizi itd. To su jako neodgovorna ponašanja. BiH je dio evropskih procesa, ona je dio svijeta u kojem mi živimo. Ne može BiH postojati a da ne bude dio tih procesa.”
XS
SM
MD
LG