Dostupni linkovi

NATO upozorava Beograd i Prištinu


vojnici Kfora na Kosovu

Šefovi diplomatija NATO-a pozvali su danas Beograd i Prištinu da se uzdrže od poteza ili poruka koje mogu da ugroze bezbjednost na Kosovu ili drugdje u regionu.

Ministri su danas su u Briselu saopštili da očekuju izvještaj Kontakt-grupe o pregovorima o statusu Kosova i stavili do znanja da će "moćno prisustvo Kfora pod vodjstvom NATO-a i uz mandat UN, biti presudno važno za očuvanje bezbjednosti i podršku političkom procesu". Beogradu i Prištini je poručeno da će Alijansa "odlučno uzvratiti na svaki pokušaj narušavanja bezbjednosti bilo kojeg naroda na Kosovu".

U završnom saopštenju sa zasjedanja šefova diplomatija NATO-a navedeno je da će "Kfor ostati na Kosovu na temelju rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, ukoliko Savjet bezbjednosti ne odluči drugačije". "NATO je spreman da odigra svoju ulogu u primjeni budućih bezbjednosnih aranžmana. Pridajemo veliki značaj sprovodjenju standarda na Kosovu, posebno kad je u pitanju zaštita manjina i zajednica, istorijskih i vjerskih objekata, kao i bitka protiv kriminala i korupcije", navodi se u saopštenju.

Šefovi diplomatija NATO-a naveli su i da će sve zemlje zadržati isti broj vojnika u sastavu Kfora, uključujući rezerve, ali neće biti novih pojačanja.

"Trojka" Kontakt-grupe predaće danas, tri dana prije isteka roka, generalnom sekretaru UN Ban Ki-Munu izvještaj o pregovorima Beograda i Prištine o statusu Kosova.

Ban Ki-Mun je u četvrtak rekao da očekuje izvještaj "trojke" o tome da se Beograd i Priština tokom četveromjesečnih poregovora nisu uspjeli dogovoriti o budućem statusu Kosova, prenose agencije. "Izvještaj će veoma vjerovatno reći da se nisu mogli dogovoriti", kazao je generalni sekretar UN. On je kazao da će nakon što dobije izvještaj o njemu razgovarati sa svojim savjetnicima.

Izvještaj predstavnika Evropske unije (EU), SAD i Rusije, Volfganga Išingera, Frenka Viznera i Aleksandra Bocan-Harčenka, biće potom proslijeđen Vijeću sigurnosti UN, koje će 19. decembra raspravljati o Kosovu. Očekuje se da izvještaj sadrži suprotstavljene stavove Beograda i Prištine o statusu te pokrajine. Srbija je ponudila široku autonomiju, uz očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, dok lideri kosovskih Albanaca insistiraju na nezavisnosti Kosova. Vizner je jučer rekao da je zaključak "očigledan", odnosno da u pregovorima koji su nedavno završeni u Beču nije nađeno dogovoreno rješenje.

XS
SM
MD
LG