Dostupni linkovi

Srpske partije se spremaju za Skupštinu Kosova


Priština, zgrada Skupštine Kosova, Photo: Gezim Baxhaku
Priština, zgrada Skupštine Kosova, Photo: Gezim Baxhaku

Četiri srpske partije koje su učestvovale na novembarskim izborima na Kosovu potpisale su koalicioni sporazum. Ove partije će kao jedna poslanička grupa ući u Skupštinu Kosova.

Zaštita srpskih prava i interesa biće zadaci nove srpske koalicije partija u Skupštini Kosova, izjavili su zvaničnici. Srpska demokratska stranka Kosova i Metohije, Slaviše Petkovića, Savez nezavisnih socijaldemokrata Kosova i Metohije, Ljubiše Živića, Srpska narodna stranka, Mihaila Šćepanovića i Srpska kosovsko-metohijska stranka, Dragiše Mirića formirale su koaliciju kako bi u novoj Skupštini nastupile ko jedna poslanička grupa. Slaviša Petković je istakao da će se koalicija zalagati za prava srpske zajednice.

"Prvenstveni cilj koalicije će biti zaštita srpskih interesa na svakom mestu na teritoriji Kosova i Metohije, u svim mogućim institucijama."

Od deset rezervisanih mesta za srpsku zajednicu u Skupštini Kosova, novoformirana srpska koalicija će imati 6 poslanika, dok tri pripada Samostalnoj liberalnoj stranci, Slobodana Petrovića i jedno Novoj demokratiji, Branislava Grbića, aktuelnog ministra za povratak. Zbog bojkota izbora od strane kosovskih Srba predstavnici srpske zajednice su dobili samo 10 rezervisanih mesta koja im pripadaju po Ustavnom okviru Kosova. Ostaje da se vidi kako će Srbi raspodeliti dva ministarska mesta, resor za povratak i poljoprivredu. Nedavno je Hajredin Kući, iz Demokratske partije Kosova, koja je osvojila najveći broj glasova, kazao da će ta stranka Srbima ponuditi i mesto potpredsednika Vlade Kosova. Prema rečima Mihaila Šćepanovića, koalicija srpskih partija je spremna da bude deo Vlade.

"Ministarstvo poljoprivrede, koje je bilo namenjeno za srpsku zajednicu, nije bilo popunjeno. Otišle su u nepovrat tri godine i mi ne želimo da tu grešku ponovimo. Pokazali smo i dokazali da želimo da živimo na ovim prostorima, da želimo da budemo deo Vlade Kosova i da nećemo da ponavljamo greške iz prošlosti."

Zvanični Beograd je preporučio kosovskim Srbima da bojkotuju izbore, tako da su sve srpske partije koje su izašle na izbore dobile manje od jedan posto glasova. Poseban problem će biti uspostavljanje vlasti u većinski srpskim opštinama u kojima su bojkotovani izbori. To pitanje treba da reši sef UNMIK-a. Prema nekim ocenama, moguće je da se produži mandat postojećim vlastima ili će UNMIK imenovati nove zvaničnike.

XS
SM
MD
LG