Dostupni linkovi

Začarani krug sudstva, policije i tužilaštva


Aleksandar Saša Zeković

Gost rubrike "Utisak nedjelje" bio je Aleksandar Saša Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori i član Odbora za građansku konrolu rada policije. Od ponuđenih prijedloga bez dvoumljenja se odlučio za kao utisak nedjelje izdvoji odluku vlasti da dosadašnju državnu tužiteljku Vesnu Medenicu postavi na mjesto predsjednika Vrhovnog suda.

Zeković: Obrazlažući to, gotovo nismo mogli čuti bilo kakvu argumentaciju koja bi mogla ići u prilog da to zaista i zaslužuje, da budu utemeljene izjave samih predsjednika i ostalih iz struktura vlasti koji tvrde da će se stanje u sudstvu itekako poboljšati. Ono što me malo uplašilo i što na neki način možda obeshrabruje je to da je na ovom stepenu i na ovom nivou evropskih integracija opet došao jedan prijedlog koji nije bio na bilo koji način obrazložen. Malo dodatno može da ohrabruje najava Socijaldemokratske partije da će u narednom periodu možda značajnije pratiti rad predsjednika Vrhovnog suda. To sam lično prokomentarisao tako da će možda raditi intenzivnije nego što su to radili u slučaju kada je gospođa Medenica bila vrhovni državni tužilac, ali zabrinjava to da Socijaldemokratska partija možda nije izmjerila šta je to proteklih godina konkretno vrhovna državna tužiteljka učinila, šta je konkretan učinak i njen inpakt sa aspekta obnove povjerenja javnosti u rad Državnog tužilaštva i sa aspekta procesuiranja konkretnih slučajeva.

RSE: SDP je dao podršku Medinici na dvije godine, a zapravo za dvije godine se dešavaju vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori.

Zeković: Meni mnogo ne znači to vremensko određenje same te podrške iz razloga, kako kažu u Crnoj Gori, da svršenom poslu mane nema. Po njenom izboru mislim da se stvari neće puno mijenjati i da će, s vremena na vrijeme, biti pristupljeno određenim kozmetičkim promjenama. Ona je održala prvu press konferenciju četiri godine svoga mandata i na njoj nije rekla gotovo ništa. Vjerujem da će to biti par senzacionalističkih izjava, da će se začarani krug između sudstva, policije i tužilaštva i dalje vrtjeti, a da neke benefite građani Crne Gore sa te strane neće uzeti u obzir.

RSE: Dolazak gospođe Medenice na čelo sudstva poklapa se sa pričama da su reforme pravosuđa, odnosno jačanje vladavine prava, mantra koju slušamo ili čitamo u svakom izvještaju ili analizi predstavnika međunarodne zajednice. Koliko se ljudska prava, danas u Crnoj Gori, poštuju ili krše? Kakva je tu tendencija i šta je nužno, po vama, da bi se stvari promijenile u pravcu dostizanja evropskih standarda?

Zeković: Čini mi se da Crna Gora polako tone u određenu apatiju kada je riječ o realizaciji ljudskih prava u svakodnevnom životu, u svakodnevnoj praksi jer je solidarnost između samih građana, različitih socijalnih i etničkih grupa, izuzetno niska. To je nešto što je onima, koji vrše obavljanje vlasti, itekako povoljna i olakšavajuća okolnost. Crna Gora je stvorila jednu solidnu zakonsku infrastrukturu za realizaciju ljudskih prava i čini mi se da se tu vrlo malo šta može prigovoriti i da su u osnovi sami izvještaji koji se odnose na Crnu Goru zaista povoljni. Ono što je pogubno za Crnu Goru jeste sama primjena tih zakonskih rješenja. To je nešto što jako loše stoji i koliko god mislili da te stvari možemo lako da kamufliramo i da sa nekoliko slučajeva predstavimo kako zaista taj sistem funkcioniše, mislim da to nije tako. Imamo problem sa implementacijom zakona i čini mi se da zbog toga već godinama niko u Crnoj Gori ne osjeća posebnu odgovornost.

XS
SM
MD
LG